Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kamionu na dálnici D8 způsobil téměř milionovou škodu, řidič duchapřítomně odpojil návěs

V sobotu 6. června pár minut před čtvrtou hodinou ranní přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o požáru nákladního automobilu na teplické dálnici D8 u Postřižína ve směru do Prahy v mělnickém okrese.

K události poblíž 8. kilometru byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Mělník, podniková jednotka AERO Vodochody AEROSPACE a dobrovolné jednotky obcí Úžice a Dolínek.

Po dojezdu první jednotky bylo potvrzeno, že požár zasáhl pouze tahač, protože řidič duchapřítomně odpojil návěs, aby nešlo k jeho poškození. Na zdolání plamenů hasiči nasadili tři C proudy. K dohledání všech skrytých ohnisek pak jednotky použily termokameru. Před půl pátou byl požár zcela pod kontrolou a krátce poté ohlásil velitel zásahu jeho likvidaci.

Jelikož došlo k prohoření obou nádrží na naftu, a nebylo tak možné určit, kolik pohonných hmot uniklo na vozovku a do příkopu, hasiči celý tahač obsypali sorbentem. Operační středisko o události informovalo pracovníka životního prostředí příslušné ORP, který se dostavil na místo a určil další postup při likvidaci uniklých provozních náplní.

K nehodě velitel zásahu povolal také Středisko správy a údržby dálnic, protože bylo zapotřebí větší množství sorbentu k zasypání uniklých ropných produktů. Dálnici se podařilo v půl šesté zprůjezdnit levým jízdním pruhem. Zbylou naftu z poškozených nádrží jednotky přečerpaly do náhradního barelu.

Po sedmé hodině pomohli hasiči s naložením vraku kamionu na vozidlo odtahové služby, místo události předali pracovníkům Střediska správy a údržby dálnic, kteří se postarají o dočištění dálnice, a vrátili se zpět na své základny.

Škoda, kterou požár způsobil, se vyšplhala na 900 000 korun. Příčinou jeho vzniku byla podle vyšetřovatele technická závada v motorovém prostoru. Událost se obešla bez zranění.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet