Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch v kuchyni zranil mladou ženu z Trutnova

Ve čtvrtek 31. března 2010 dopoledne došlo k požáru kuchyně v bytě ve Zvonkové ulici v Trutnově. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena šest minut po půl dvanácté dopoledne. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova se dvěma zásahovými vozidly.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu a následnému požáru v kuchyni v jednom z bytů v sedmém nadzemním podlaží. Ten uhasili ještě před příjezdem hasičů uživatelka bytu a soused. Mladá žena utrpěla zranění, když se nadýchala zplodin hoření a utrpěla lehčí popáleninu levé ruky. Hasiči poskytli zraněné ženě předlékařskou pomoc a nasadili jí kyslíkovou masku. Po příjezdu záchranářů byla žena předána do péče lékaře a převezena k dalšímu ošetření do nemocnice. Hasiči uzavřeli v bytě přívod plynu a odvětrali zakouřené prostory. Provedli také pomocí bezkontaktního teploměru měření teploty v kuchyni, instalační šachtě i v bytě nad místem požáru.

Výbuch a následný požár poškodil vybavení kuchyně, a to kuchyňskou linku, plynový sporák, digestoř a další spotřebiče, dále okno, dřevěné obložení kuchyně a částečně v chodbě, bytové doplňky a malbu. Hmotná škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 60 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 1 milion korun.

Šetřením na místě bylo zjištěno, že k výbuchu došlo kvůli nedbalosti uživatelky bytu. Ta čistila plynový sporák syntetickým ředidlem a následně zapálila plynový hořák sporáku. Jelikož v bytě došlo během čištění k výbušné koncentraci par s kyslíkem, došlo k výbuchu a následnému požáru.


Foto: požární stanice Trutnov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-miw- 

Sdílet