Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali berana i kočku

Krátce před 10. hodinou byli hasiči přivoláni na místní komunikaci u Hájecké ulice v Brně-Černovicích k záchraně berana, který spadl do šachty. Zvíře ozývající se z šachty uslyšel náhodný svědek, který uvědomil strážníky Městské policie a ti požádali o pomoc hasiče.

Krátce před 10. hodinou byli hasiči přivoláni na místní komunikaci u Hájecké ulice v Brně-Černovicích k záchraně berana, který spadl do šachty. Zvíře ozývající se z šachty uslyšel náhodný svědek, který uvědomil strážníky Městské policie a ti požádali o pomoc hasiče. Na místo vyjely jednotky ze stanic v ulici Tuřanka a v Lidické ulici včetně družstva hasičů – lezců se specializací k záchraně osob a zvířat z výšek a hloubek.

Průzkum ukázal, že beran, který majiteli zřejmě dírou v plotě utekl z nedaleké ohrady, spadl do kanalizační šachty, u níž chyběl poklop. Zvíře leželo v hloubce zhruba dva metry, nebylo nijak zaklesnuté a nejevilo známky zranění. Jeden z hasičů se spustil do šachty, berana chytil za rohy a podal kolegovi na povrchu. Ten berana odvedl zpět do ohrady. Hasiči také zacelili díru v plotě ohrady a ukončili zásah.

Za necelých třicet minut hasiči vyjížděli do Laštůvkovy ulice v sídlišti Brno-Bystrc k záchraně kočky. Na místě zasahovala jednotka ze stanice v Hrázní ulici. Kočku hasiči našli v úzké škvíře mezi stěnou garáží a ozdobnou zídkou. Zvíře, které mělo zřejmě zlomenou tlapku, bylo podle sdělení ženy ze sídliště v mezeře široké 10 – 15 centimetrů uvízlé již několik dnů. K záchraně kočky museli hasiči ručním nářadím z ozdobné zídky odstranit jednu tvárnici. Otvorem v zídce pak kočku ze škvíry opatrně vystrkali, vytáhli a předali ženě, která zraněné zvíře po dohodě s policisty dopravila k veterináři k ošetření. Otvor v ozdobné zídce hasiči utěsnili.


Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-miw-

Sdílet