Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firefighting Off Road Day 2010

Dne 11. března 2010 se konalo v Hummer Centru akce s názvem Firefigting Off Road Day. Tuto akci pořádala firma VESTA AUTO s.r.o. s dalšími partnery jako Autopalace Vysočany společně s Hundai ČR, A.Charouz, CS Autolada, Pavliš a Hartman a Mercedes Benz Česká republika / Mercedes Croy.

Dne 11. března 2010 se konalo v Hummer Centru akce s názvem Firefigting Off Road Day. Tuto akci pořádala firma VESTA AUTO s.r.o. s dalšími partnery jako Autopalace Vysočany společně s Hundai ČR, A.Charouz, CS Autolada, Pavliš a Hartman a Mercedes Benz Česká republika / Mercedes Croy.

Akce byla zaměřená na složky IZS zejména pak hasiče a policii. Celkem se sešlo kolem stovky účastníků, což považujeme za úspěch vzhledem k počasí a k prvnímu ročníku.

Účastníci této akce si mohli prohlédnout jednak vystavená vozidla osobní v civilní verzi, tak i požární nebo policejní vozidla. Největším tahákem akce však byla možnost svést se nebo dokonce řídit celou řadu vozidel off road vč. Hummer H2 nebo užitková vozidla s pohonem 4×4 (která v terénu velmi překvapila).

V rámci akce si bylo také možné prohlédnout mimo jiné i výrobky firmy Pavliš a Hartman, Rosenbauer a světelnou techniku od firmy Whelen.

Akce začala kolem 9:30 hod, kdy se po krátkém uvítacím projevu jednatelky firmy VESTA AUTO s.r.o. paní Vychánkové, účastníci „rozprchli“ po areálu Hummer Centra a většina kroků vedla právě k vozidlům Off Road a 4×4 případně k vystavené technice.

Od 11:00 se pak podávala polévka a gulášek, který mnozí návštěvníci označili za vynikající. Další kroky mnoha účastníků pak také vedly ke speciálnímu trenažéru „301“, který dokonale imituje jízdu vozidlem, ale jeho využití je velice rozsáhlé a záleží na zvoleném programu. Tento trenažér je jediný v ČR.

Firma VESTA AUTO s.r.o. tento trenažér pokládá za velmi zajímavý a chtěla ještě více svým hostům zpestřit den a vzhledem k vytíženosti trenažéru během akce se jí to podařilo.

V průběhu akce byly také provedeny dvě ukázky zásahů.

První z nich bylo uhašení požáru (dřevěných palet) a druhá ukázka bylo vyprošťování osoby z vraku s následným výbuchem vozidla a také jeho uhašením.

Vzhledem k velice nevlídnému, chladnému počasí skončila akce kolem 15 hodiny. Přesto ji můžeme považovat za úspěšnou a už nyní pracujeme na dalším ročníku, kde bychom chtěli na podzim představit více techniky zejména z výroby VESTA AUTO s.r.o., Rosenbauer AG a dalších a ukázat, že lze pracovat s kvalitními materiály, aniž by se to výrazně projevilo na výsledné ceně.

Firma VESTA AUTO s.r.o. nedávno rozjela prodej komponentů a výrobků firmy Rosenbauer a stala se tak dealerem firmy Jiří Kollár – D.I.K Consulting, jež zastupuje firmu Rosenbauer v České republice. Zákazníci si tak u nás mohou nejen prohlédnout některé jejich výrobky, ale také si je zakoupit a to od drobných držáků a popruhů až po přenosná čerpadla a stříkačky nebo elektrocentrály této světoznámé firmy.

Seznam techniky na akci Firefighting Off Road Day:

Stacionární technika k prohlídkám:

Ford Transit – Schengenské kontrolní vozidlo – výroba VESTA AUTO s.r.o.
Volkswagen Crafter – mobilní úřadovna – výroba VESTA AUTO s.r.o.
Ford Transit – DA (Dopravní automobil pro hasiče) – výroba VESTA AUTO s.r.o.
T815 CAS 32 – úprava vnitřních kójí nástavby od firmy VESTA AUTO s.r.o.
Tatra Terno CAS 30 – THT / Rosenbauer
Mercedes Atego AT2 – od Rosenbauer
Mercedes Unimog – od Wawrzashek ISS
Mercedes Zetros
Osobní vozidla Hundai, Mitsubishi a Nissan
Mercedes ML – Záchranná služba Hl. m. Prahy

Vozidla k jízdám:

Sprinter 4×4
Transit 4×4
L200
Niva 4×4
Viano 4×4
Ranger 4×4
Mercedes ML
Kuga 4×4
Mercedes G
Grand Vitara
Nissan Navara
Unimog
Suzuki SX 4 4×4
Zetros
Suzuki Jimny

Co říci na závěr. Velmi nás překvapilo, jak si s terénem poradila např. vozidla Mercedes Sprinter a Ford Transit s pohonem 4×4. Vozidla zdolávala daný, ke konci velmi rozbahněný, terén velmi dobře a mnozí účastníci ani nevěřili, co tato vozidla dokáží projet. Můžeme jen s klidem konstatovat, že jak Sprinter 4×4, tak i Transit 4×4 mohou sloužit jako vozidla DA, RZA nebo TA, a troufnout si i do těžšího terénu, aniž by posádku nechali v nesnázích. I Mercedes Zetros ukázal svou sílu v terénu a pokládáme ho za velmi atraktivní podvozek k přestavbě na hasičský speciál.

Jednou ze zajímavých perliček také bylo, když Tatra Terno vyjela do terénu a nemohla zpočátku zdolat jeden z mnoha kopců, ale nutno dodat, že měla nádrž plnou vody, také měla krátký rozjezd a neměla speciální gumy do terénu. Přesto na druhý pokus kopec zdolala bez větších problémů a mohla tak ukázat své schopnosti.

Všichni jsme se rozcházeli sice kapánek promrzlí, ale s tím, že se určitě musí na podzim udělat další ročník, aby se jednak mohli zúčastnit i Ti, kteří tentokrát nedorazili a také proto, že není od věci si vyzkoušet na vlastní pěst jízdní vlastnosti vozidel, ke kterým se dá jinak těžko dostat a tak se mohou při případném rozhodování o koupi vozidla, určeného k další speciální zástavbě lépe orientovat.

Info: Vesta Auto, partner serveru

-kow-

Sdílet