Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S odstraňováním následků bouřek na území Česka pomáhá i záchranný útvar slovenských hasičů

V souvislosti s výskytem silných a velmi silných bouřek s přívalovými srážkami nad územím ČR vyjížděli hasiči v sobotních odpoledních a nočních hodinách ke zvýšenému počtu technických zásahů.

Nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, domů nebo garáží a odstraňovali popadané stromy. Stromy padaly na silnic, elektrické vedení, ve Skalici u České Lípy spadl vzrostlý smrk na kostel sv. Anny.

Celkem vyjeli hasiči od 12:00 hodin do půlnoci k 600 takovým událostem. Po půlnoci se již situace uklidnila. Nejvíc zásahů zaznamenali v kraji Zlínském, Jihomoravském, Pardubickém, Středočeském a v hlavním městě.

Na Vysočině v okrese Třebíč zasahovali hasiči u případu vyvráceného stromu, který se zapřel o jiný a dále hrozil pádem na komunikaci.

Jednotky zajistily místo události, ale vzhledem k nemožnosti ustavení výškové techniky bude strom odstraňován až za denního světla. Z preventivních důvodů bylo evakuováno 11 osob ze dvou domů, které jsou případným pádem stromu ohroženy – osoby mají zajištěno náhradní ubytování.

Na pomoc HZS Zlínského kraje byla nasazena těžká technika Záchranného hasičského útvaru Trenčín ze Slovenska. Bagr byl nasazen k odstraňování nánosů bahna a vyprošťování zapadlých automobilů.

14.06.2020

Silnice I/17 v Heřmanově Městci je z důvodu zaplavení vodou zcela uzavřena. Aktuálně nejvážnější situace v Pardubickém kraji je v obci Míčov na Chrudimsku, kde bude evakuováno asi 10 domů. Voda v obci smetla i dvě vozidla do potoka.

Od 12 do 14 hodin evidují hasiči na území Česká nárůst dalších 209 technických pomocí v souvislosti s bouřkami. Jedná se tedy o dvojnásobný nárust oproti dopoledním hodinám. Celkový počet od půlnoci je 423.

Do 18 hodin narostl počet událostí souvisejících s bouřkami a přívalovými dešti na 710, nejvíce zasažen byl Pardubický kraj.

Během dopoledne se jednalo především o likvidační práce po srážkách z noci ze 13. na 14. 6. 2020. Zhruba kolem poledne se začal opět navyšovat počet výjezdů v důsledku aktuální meteorologické situace.

Největší nárůst výjezdů jsme zaznamenali do 18,00 hodiny. To hasiči vyjeli celkem k 710 událostem a přesně v 18 hodin se v jednu chvíli řešilo přes 170 událostí. Pak se již situace začala uklidňovat, ke 20,00 hodině jsme evidovali 788 událostí a celý den se pak o půlnoci zastavil na počtu 856 událostí v souvislosti s bouřkami a deštěm.

Hasiči stále hlavně odčerpávali vodu z objektů i komunikací, odstraňovali nakloněné a popadané stromy a jiné překážky na komunikacích, objektech a také z koryt vodních toků.

Odpoledne jsme pak prováděli evakuaci osob v Pardubickém kraji. Konkrétně v Heřmanově Městci (okr. Chrudim) evakuovali hasiči deset lidí z domova pro seniory, který byl částečně zaplaven vodou z nedaleké vodní plochy v zámeckém parku. A v Načešicích evakuovali 17 osob z území, které bylo ohroženo zaplavením z narušené hráze nedalekého rybníka.

Nicole Studená
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet