Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Téměř tři desítky psovodů cvičily na Luční boudě

Od pondělí 29. 3. do pátku 2. 4. probíhal na Luční boudě v Krkonoších mezinárodní lavinový kurz zaměřený na výcvik lavinových psů. Kurzu se zúčastnily téměř tři desítky psovodů Horské služby ČR, jejich kolegů z Polska a Slovenska, Městské policie Praha a Ostrava a rovněž Jihočeské záchranné brigády.

Od pondělí 29.3. do pátku 2.4. probíhal na Luční boudě v Krkonoších mezinárodní lavinový kurz zaměřený na výcvik lavinových psů. Kurzu se zúčastnily téměř tři desítky psovodů Horské služby ČR, jejich kolegů z Polska a Slovenska, Městské policie Praha a Ostrava a rovněž Jihočeské záchranné brigády.

V rámci kurzu nacvičovali účastníci vyhledávání zasypaných osob v různých podmínkách, včetně cvičné lavinové akce se simulovaným zasypáním tří osob. Při tomto cvičení byl použit vrtulník Policie ČR, který vysadil psovoda se psem přímo na laviniště. Po absolvování kurzu čekala na všechny účastníky závěrečná zkouška, obsahující jak praktickou tak teoretickou část.

Akce podobného typu jsou velkým přínosem. Špičkově připravení psovodi a psi již zachránili a v budoucnu nepochybně zachrání mnoho lidských životů. Tím, že se kurzu účastní zástupci různých složek z více zemí, může docházet k výměně nesmírně cenných informací“, uvedl vedoucí lavinové komise HS ČR Pavel Cingr.

Praktickým ukázkám záchranných prací byl přítomen i policejní prezident a ředitelé krajských správ Policie ČR, kteří se zároveň zúčastnili společné porady s vedením HS ČR zaměřené na vzájemnou součinnost obou složek v horských podmínkách, zejména při pátrání po osobách v horském terénu.

„Kvalitní spolupráce s policisty, stejně jako zdravotní záchrannou službou a dalšími složkami je pro nás velmi důležitá a často rozhodující při záchraně života zraněných či ztracených osob“, uzavřel po všech stránkách úspěšnou akci náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek.

Ilustrační foto.

Info:
Horská Služba ČR – hscr.cz

-miw- 

Sdílet