Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali v Beskydech ze smrku muže s padákem

Dva lezecké týmy Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic ve Frýdku-Místku a Ostravě-Porubě vyjely v sobotu 3. 4. 2010 odpoledne do Beskyd na horu Ondřejník zachránit staršího sportovce, který skončil na stromě se svahovým padákem.

Dva lezecké týmy Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic ve Frýdku-Místku a Ostravě-Porubě vyjely v sobotu 3. 4. 2010 odpoledne do Beskyd na horu Ondřejník zachránit staršího sportovce, který skončil na stromě se svahovým padákem. Letos šlo v Moravskoslezském kraji o první takový zásah hasičů. Zkušený „letec“ (ročník 1953) pak nadšeně děkoval hasičům jak za svou rychlou záchranu, tak i drahého padáku.

Informaci o muži, visícím na vysokém smrku pod vrcholem vyhledávané turistické i „padákové“ hory Ondřejník (u Frýdlantu nad Ostravicí, okres Frýdek-Místek), obdrželo operační středisko hasičů v sobotu kolem čtvrt na tři odpoledne. Na záchranu vyslalo zkušené profesionální hasiče-lezce z Frýdku-Místku a Ostravy.

Oznamovatel nehody čekal na hasiče u jedné z chat na Ondřejníku a zavedl je až k „přistávacímu“ smrku. Padáčkář, který předtím startoval ze svahu Ondřejníku, na něm zůstal viset zhruba ve výšce 10 metrů. Z neobvyklého přistání vyvázl bez zranění. Hasiči jej pomocí lezecké techniky sundali na pevnou půdu během 20 minut, pak se postarali o jeho padák. Dole skončil bez poškození. I to vyvolalo velkou vděčnost sportovce.

Muž je zkušeným letcem. Podle jeho slov za nehodu mohly jarní turbulence a jeho příliš nízký let nad špičkami stromů, které jej zachytily. „V začátcích létání na padáku jsem občas končíval v objetí stromů. Takové přistání se mi ale nepovedlo už minimálně 15 let,“ omlouval se muž z Frýdku-Místku.

Nejvyšším turisticky dostupným vrcholem Ondřejníku je Skalka – je položena 964 metrů nad mořem.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-miw-

Sdílet