Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U tragického požáru garáže ve Václavovicích zasahovalo osm jednotek, jeden člověk zemřel

Celkem osm hasičských jednotek zasahovalo u požáru garáže, která sloužila také jako autodílna ve Václavicích na Ostravsku. Požár si vyžádal jednu oběť. Škoda požáru zatím nebyla vyčíslena.

Událost byla na tísňovou linku ohlášena ve 23:20 hod. Operační středisko na místo ihned vyslalo dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic Havířov a Slezská Ostrava spolu s dobrovolnými kolegy z Václavovic a Vratimova.

Už při příjezdu první jednotky zjistil velitel zásahu, že v objektu došlo k explozi tlakové láhve a poškození okolních budov. Postupně k místu zásahu vyrazily další posily profesionálních hasičů ze stanice Ostrava-Fifejdy, Ostrava-jih. a Ostrava-Zábřeh se speciální technikou pro zajištění stabilizace narušených budov.

Na místě tak v jednu chvíli zasahovalo celkem osm cisternových automobilů, jedná hasičská plošina a jeden automobilový žebřík. Jelikož vlivem exploze tlakové láhve došlo k destrukci objektu, byl na místo povolán i speciální kontejner určen pro vyhledávání a záchranu osob ze sutin, kontejner určen ke stabilizaci statických narušených budov a osvětlovací kontejner, všechny ze stanice Ostrava-Zábřeh. Stanice Ostrava-Zábřeh je pro tyto speciální zásahy předurčena pro celý Moravskoslezský kraj.

K události byli v brzkých ranních hodinách povoláni i dva speciálně vycvičení psi pro vyhledávání osob ze závalu a sutin, spolu se svými psovody, kteří jsou dislokování u jednotky Záchranného útvaru Hlučín. Během zásahu psi označili místo, kde by se mohla nacházet osoba. Tento nález byl na místě potvrzen a požár tak má na svědomí jednu oběť.

Jednotky dostaly požár pod kontrolu během dvou hodin, během kterých hasiči ochlazovali i přilehlou druhou garáž a také další tlakovou láhev. Na likvidaci požáru byly nasazeny celkem tři vodní proudy.

Po likvidaci požáru provedli hasiči stabilizaci narušené budovy pomocí vydřev a vzpěr, které si na místo dovezli právě ve svých speciálních kontejnerech. Po dokončení stabilizace narušené budovy byl objekt předán přítomné Policii České republiky, která prováděla vyšetřování příčiny vzniku požáru spolu s experty z řad vyšetřovatelů HZS MSK.

V odpoledních hodinách byla na místo zásahu, na žádost velitele, vyslána ze Záchranného útvaru z Hlučína ještě těžká technika v podobě bagru, který se podílel na odklízení trosek při zjišťování příčin vzniku požáru.

Zásah se obešel bez zranění zasahujících hasičů.

Foto: Jan Poláček
Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet