Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči řešili v Odrách následky reakce chemikálií, zasahovalo sedm jednotek

Sedm jednotek hasičů a pracovníci Chemické laboratoře HZS MSK z Frenštátu pod Radhoštěm se zapojili v pátek 12. 6. 2020 ráno a minimálně celé dopoledne do odstraňování následků reakce několika nám dosud neznámých chemických látek při výrobě dezinfekce ve firmě v Odrách (okres Nový Jičín), při které vznikl oranžový mrak.

Podle chemiků sice barevný, ale zdraví zcela neškodný. Část unikla do ovzduší, ale byla brzy větrem rozředěna.

Hasiči od ranních šesti hodin nejprve vyvezli v protichemických oblecích IBC kontejner s chemickými látkami z haly na dvůr a několik hodin odvětrávali vnitřní prostory, kde se část oranžového mraku držela, a to hlavně pomocí mobilního velkokapacitního ventilátoru z Ostravy.

V protichemických oblecích odstraňovali uvnitř haly zbytky kapaliny na podlaze, když ji pečlivě ředili vodou. Hasičům s epodařilo zachytit všechnu kapalinu uvnitř areálu firmy.

Už na začátku nepředvídané reakce chemických látek zaměstnanci sami rychle odešli do bezpečí mimo areál, celý zásah se tak dosud obešel bez zranění.

Co v IBC kontejneru spolu zreagovalo a další okolnosti události je v šetření ve spolupráci s dotčenou firmou. Na místě byl mj. starosta Oder a pracovníci zdejšího odboru životního prostředí.

V Odrách zasahovaly tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Bílovec, Nový Jičín a Ostrava-Zábřeh, která se specializuje na obdobné zásahy, pracovníci frenštátské Chemické laboratoře HZS MSK, společně s nimi čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Odry, Fulnek, Studénka a Starý Jičín.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet