Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Drahoňově Újezdě hasiči zasahovali společně se zdravotníky a policisty, dítě se napíchlo na kovaný špičatý hrot plotu

Jednotka SDH Zbiroh vyjela 1. května 2020 odpoledne k záchraně dítěte, které se napíchlo na plot v Drahoňově Újezdě. Na místo události dále vyjela jednotka HZS Plzeňského kraje z požární stanice Radnice, ZZS Středočeského kraje – výjezdová základna Hořovice, hlídka PČR OO Radnice a LZS AČR ze základny Plzeň – Líně.

Po příjezdu jednotky na místo události bylo průzkumem zjištěno, že dítě se dolní končetinou napíchlo na kovaný špičatý hrot plotu v oblasti stehna a hrot kompletně prochází končetinou bez zjevného krvácení.

Dítě na plotě přidržovali svědci události, aby zabránili dalšímu zhoršení zdravotního stavu. Shodou okolností jedním ze svědků události byl člen zbirožské výjezdové jednotky, který se v inkriminovanou dobu nacházel nedaleko.

Hasiči nasadili hydraulické vyprošťovací zařízení a za pomoci nůžek provedli odstřižení části kovového oplocení, které i nadále zůstalo v končetině dítěte.

Následně hasiči uložili dítě do vakuové matrace, podložili končetinu vzhledem ke zranění do úlevové polohy a poskytovali dítěti nadále předlékařskou péči v podobě zajištění tepelného komfortu a kontroly základních životních funkcí.

Mimo jiné hasiči dítěti poskytovali taktéž psychologickou pomoc zahrnující věnování plyšového Dráčka Záchranáčka.

Následně po příletu posádky LZS hasiči spolupracovali při ošetření chlapce a provedli ve spolupráci s jednotkou HZS odstřižení kovového předmětu těsně vedle končetiny za použití střihače pedálů a následně asistovali při transportu pacienta do vozu ZZS, která jej následně převezla k vrtulníku LZS.

JSDH Zbiroh
Sdílet