Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Republikou postupují bouřky, hasiči odstraňují stromy a odčerpávají vodu

Vzhledem k aktuální meteorologické situaci zasahují hasiči v některých krajích u zvýšeného počtu technických pomocí, kterých je k 20. hodině už téměř 500.

Moravskoslezský kraj

21.06.2020

V průběhu uplynulých 24 hodin přibylo moravskoslezským hasičům 72 nových událostí souvisejících s aktuální vlnou dešťů, která zasáhla Českou republiku.

Celkem tak od 18. června 2020 evidují již 400 událostí, u kterých museli v této souvislosti zasahovat.

Nejvíce zasaženými oblastmi zůstávají okresy Ostrava (142 událostí), Nový Jičín (104 událostí) a Frýdek-Místek (95 událostí).

Bohužel, v souvislosti s likvidací následků silných dešťů hasiči evidují již první oběť. V obci Vysoká bylo v sobotu podvečer 20. června 2020 z říčky Osoblaha vytaženo tělo mrtvého muže a po další nezvěstné osobě hasiči ve spolupráci s kolegy z Policie ČR pátrali.

V souvislosti s avizovanou předpovědí počasí lze očekávat, že zásahová činnost moravskoslezských hasičů související s likvidací následků silných dešťů bude pokračovat i v průběhu následujících dnů.

19.06.2020

Již přes 150 výjezdů kvůli vydatným dešťům museli vyjíždět od čtvrtečního večera do pátečního rána 19. 6. 2020 profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji, kde vystoupila hladina vodních toků na úroveň pro třetí stupeň povodňové aktivity na Jičínce a Polančici.

Události se týkají hlavně čerpání vody (laguny, sklepy, suterény, garáže, balkony, výtahy), pročišťování kanálů a jiných propustků a dosud se obešly bez zranění. Hasiči také odstraňovali několik stromů a monitorovali chování hladin několika řek a potoků.

Téměř stovka z těchto událostí, kde zasahují hasiči, se stala v okrese Ostrava-město, téměř třicet v okrese Nový Jičín, další okresy byly klidnější. Vydatné deště mají pokračovat v Moravskoslezském kraji i v pátek.

Hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje dovezli během noci na pátek pytle s pískem na čtyři místa v kraji a postavili zde ochranné hráze – dvakrát v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově (u Ostravy). Použili k tomu v součtu více než tři stovky pytlů.

V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově – blíží se k 30, ke 20 se blíží počet výjezdů v Porubě, Nové Bělé a Staré Bělé.

Například dobrovolní hasiči z Ostravy-Pustkovce ve čtvrtek večer vytahovali „utopený“ osobní automobil Audi s moravskoslezskou registrační značkou, který vjel do vodní laguny, vytvořené na křižovatce Martinovské a Provozní ulice a jejich okolí. Městská policie tu již odkláněla dopravu, tramvaje tudy byly schopny projet. Hasiči zde také čistili kanálové vpusti, aby mohla voda odtéci, ale kanalizace nebyla schopna dešťovou vodu přijmout.

A v pátek ráno již pustkovečtí hasiči čerpali vodu ze zatopené mateřské školy v Ostravě-Porubě.

Královéhradecký kraj

Počet hlášených událostí v souvislosti se silným deštěm vzrostl už asi na 80, hlavně se jedná o zatopené sklepy. Události hlášeny na Hořicku, Hradecku a Rychnovsku. V Tutlekach se rozvodnil místní potok.

V jednom případě jsme v Kostelci nad Orlicí museli zachránit pět lidí ze dvou osobních vozidel, která uvázla na zaplavené silnici. Také byla zorganizována pomoc jednotek dobrovolných hasičů města Hradce Králové, které vyrazily na pomoc do postižených obcí na Rychnovsko.

19.06.2020

Noc byla z pohledu hasičů o poznání klidnější, aktuálně není v terénu žádná jednotka, která by odčerpávala vodu ve včera zasažených oblastech. Během noci a rána jsme měli pouze čtyři případy, kdy jsme odstranili spadlé stromy z komunikací.

V souhrnné statistice evidujeme za včerejší den asi 120 událostí, kdy jsme poskytovali technickou pomoc při odstraňování následků přívalových dešťů.

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí platí i pro dnešní den. Naše krajské operační a informační středisko je už od včerejšího odpoledne posíleno, aby zvládalo nápor případných telefonátů.

Zlínský kraj

Prší také ve Zlínském kraji. Zasaženou oblastí je aktuálně Ostrata na Zlínsku, kde se vylil potok z koryta.

Pardubický kraj

Pro Pardubický kraj dále platí varování před povodněmi. Hasiči téměř po celém kraji byli na nohou, postavené jsou mobilní protipovodňové hráze a tam, kde hrozilo zatopení domů, hasiči stavěli hráze z pytlů a monitorujeme vodní toky.

Čerpají vodu ze zatopených sklepů, garáží, domů, čistí splavy. Nejvíce zásahů evidují na Chrudimsku (4×), Orlickoústecku (3×) Svitavsku (2×) a Pardubicku (1×).

Od sobotní 19.hodiny do nedělní 7. hodiny ranní evidují hasiči 10 událostí. Nebyla nutná žádná evakuace.

Sdílet