Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ke dvěma osobám v rozvodněné řece vyjížděli hasiči na Vsetínsku, jeden muž zemřel

Dne 22. 6. 2020 V 16:40 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů informaci o několika osobách ve vodě pod splavem rozvodněné řeky v obci Hovězí na Vsetínsku. Na místo byli okamžitě vysláni profesionální hasiči ze stanice Vsetín a posilové jednotky dobrovolných hasičů Hovězí, Halenkov a Janová.

Tři muži a jedna žena ve středním věku se vydali dnes odpoledne na dvou kánoích po Vsetínské Bečvě. Když připluli kolem půl paté k jezu v Hovězí, vyhodnotili, že bude bezpečnější jez obejít.

Kánoe přenesli po břehu a nastoupili na ně až pod jezem. Dva muži se po nasednutí vrátili s kánoí kousek blíž k jezu. Když se přiblížili, proud je vtáhl, do kánoe se jim nabrala voda, převrátili se a začali se topit.

Na místě se druhé osádce podařilo vytáhnout jednoho z mužů z řeky ven, po úspěšném oživování ho odvezla záchranka do vsetínské nemocnice. Druhého muže se podařilo policistům společně s hasiči a záchrankou vytáhnout z řeky Bečvy až dva a půl kilometru od tohoto místa.

Vzhledem k jeho vážnému stavu přiletěl na místo vrtulník. Záchranáři se pokoušeli muže oživovat, ovšem neúspěšně. Muž zemřel. Okolnosti nešťastné události vyšetřují vsetínští kriminalisté,

uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Podle informací, které hasiči získali ještě před příjezdem, byla druhá osoba unášena proudem vody. Jednotka ze stanice Vsetín proto zůstala níže po toku a zahájila po ní okamžitě pátrání. Tuto osobu se podařilo najít a zachytit asi 2 kilometry po proudu.

Ve spolupráci s policií a záchranáři byla okamžitě vytažena z řeky Bečvy na břeh a i u ní byla ihned zahájena resuscitace. Na místo byl povolán také vrtulník letecké záchranné služby.

V 19:15 hodin si místo převzala policie a jednotky postupně ukončily svou činnost a vrátily se zpět na své základny.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet