Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročné Velikonoce i v Libereckém kraji

Od soboty 3. dubna do pondělí velikonočního, 5. dubna 2010, vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 29 ohlášeným událostem, z nichž jich nejvíce bylo zaznamenáno v neděli, 13 událostí. Při dopravních nehodách, u kterých zasahovali hasiči našeho kraje, byly zraněny 2 osoby.




Požáry kontejnerů v České Lípě

V neděli 4. dubna 2010 krátce po půlnoci zasahovali profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa u dvou požárů plastových kontejnerů. Jeden plastový kontejner na tříděný odpad hořel v půl jedné ráno v ulici Budyšínská na sídlišti Špičák, další dva kontejnery bylo třeba uhasit vysokotlakým vodním proudem o hodinu a půl později v ulici Brněnská.

V pondělí ráno se podobná situace opakovala v ulici Dubická, kde oheň úplně zničil dva plastové kontejnery na tříděný odpad a jeden poničil částečně. Při požárech kontejnerů, které byly pravděpodobně zapáleny úmyslně, vznikla celková škoda ve výši 60 tisíc korun.


Hasiči pomohli muži sundat prsten z oteklého prstu

V pondělí 5. dubna 2010 krátce před 19. hodinou přišel na požární stanici profesionálních hasičů v České Lípě mladý muž, který nemohl sundat z nateklého prstu prsten z chirurgické oceli. Muž byl předtím na chirurgické ambulanci v nemocnici, kde mu lékař řekl, že v případě neodstranění prstenu hrozí odumření a následná amputace prstu. V nemocnici se však prsten nepodařilo z prstu sundat.

Hasiči vzali muže na dílnu požární stanice, kde mu levou ruku uchytili do svěráku a pomocí malých pilníků se snažili prsten přepilovat. Po 15 minutách se hasičům podařilo prsten z prsteníčku levé ruky odstranit. Při zásahu hasiči téměř opilovali dva půlkulaté a tři trojhranné pilníčky.


Zkrat na plynovém kotli zapálil izolaci

Škodu ve výši 30 tisíc napáchal v pondělí 5. dubna 2010 v ranních hodinách požár plynového kotle v rodinném domě v ulici Komenského v Novém Boru. Na místo byli vysláni novoborští dobrovolní hasiči spolu s profesionály z České Lípy. Hasiči na místě zjistili, že hořela tepelná izolace a plastové obložení plynového kotle. Požár se podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Hasiči uzavřeli přívod plynu, kotelnu odvětrali a místo zkontrolovali. Majiteli doporučili hlídat místo požáru ještě po dobu 3 hodin a zakázali používání kotle do prohlídky odborníkem. Požár způsobil pravděpodobně zkrat na elektroinstalaci ovládací jednotky kotle.


Sebevraha zachránili policisté převlečení za koledníky

V pondělí 5. dubna 2010 v poledne přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje žádost od Policie ČR o pomoc při záchraně osoby se sebevražednými úmysly, která stojí na železničním viaduktu v obci Smržovka. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Velké Hamry a jednotka HZS podniku SŽDC, s.o. z Liberce.

Hasiči na mostě našli muže opřeného o zábradlí, který vyhrožoval skokem. Dva hasiči se vydali na viadukt a začali s mužem mluvit. Mezitím se policisté převlékli za koledníky a vydali se na most. Došli až k nic netušícímu muži, kterého rychle odtáhli od zábradlí, a poté ho odvedli z viaduktu. V tomto případě byl zásah úspěšně dokončen v průběhu 20 minut.


Hasiči naháněli labuť po tramvajových kolejích

Žádost o pomoc při vyproštění labutě, která zůstala zaklíněna na tramvajových kolejích v ulici Masarykova v Liberci, přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje v neděli 4. dubna 2010 ráno.

Profesionální hasiči ze stanice Liberec zjistili, že se labuť sama vysvobodila ještě před jejich příjezdem a nyní pobíhá po komunikaci. Labuť nejevila známky poranění. Hasičům se po deseti minutách podařilo pobíhající labuť zahnat do nedalekého jezírka u zoologické zahrady, kde na ní čekaly další kamarádky.


Srna uvízla v řece

V pondělí 5. dubna 2010 v půl šesté odpoledne vyjeli dobrovolní hasiči z Frýdlantu spolu s profesionály z Raspenavy do frýdlantské ulice Fügnerova, kde u mostu v řece zůstala uvězněná srna, která se nemohla dostat sama z koryta Řasnice. Hasiči srnku chytili a vynesli na břeh. Protože nebyla poraněná, vypustili ji zpět do volné přírody.


Muž se při pádu ze skály zachytil kmene stromu, sundat ho museli hasiči

V pondělí 5. dubna 2010 krátce po půl jedné odpoledne byla na žádost Policie ČR vyslána lezecká skupina profesionálních hasičů ze stanice Semily do části Pod Mošnou na území obce Benešov u Semil, kde spadl ze skalní stěny 22letý muž. Mladík se při pádu asi z patnáctimetrové výšky zachytil kmene stromu. Zraněný muž se nedokázal sám dostat na zem, proto volal o pomoc.

Jeden člen lezecké skupiny jištěný kolegy vylezl ke zraněnému muži, kterého zajistil proti pádu. Pomocí polohovacího opasku byl mladík s lezcem spuštěn bezpečně na zem. Další členové lezecké skupiny předali muže do péče záchranářů zdravotnické služby. Policisté mladíkovi udělali orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu.

 

Info: por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wap-


Sdílet