Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladí studenti vytvořili vtipné spoty pro hasiče

V rámci preventivní osvěty zaměřené na přiblížení nebezpečí požárů v domácnostech, vytvořila, na základě zadání generálního ředitelství HZS ČR, skupina studentů písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka osm velice vtipných animovaných spotů.

Hasiči, kteří si spoty převzali osobně z rukou zástupců celého studentského realizačního týmu bratrů Viktora a Vítězslava Urešových jsou s podobou spotů nadmíru spokojeni. „Spoty, které jsme obdrželi, přesně kopírují naše současné představy o tom, jak by se moderním způsobem mohla veřejnost varovat před nebezpečím požárů", uvedl tiskový mluvčí generálního ředitelství hasičů Radek Kislinger. „Spoty jsou krátké a vtipné přičemž neztrácejí obsahovou a poučnou hodnotu. Dokonce mě osobně překvapilo, že se autorům, kteří nikdy neviděli požár, podařilo v mnoha případech zachytit skutečnou realitu, kterou jsem si ještě jako vyšetřovatel příčin požárů osobně prožil. " dodal Radek Kislinger.

Hasiči by rádi tyto spoty dostaly do všech médií, které je budou schopny přehrát a prezentovat široké veřejnosti. „Doufáme, že právě profesionální provedení a jejich vtipnost nám pomohou k tomu, aby se tyto spoty mezi lidmi rychle rozšířily, řekl Radek Kislinger." „Samozřejmě je bude možné volně používat při různých školeních a přednáškách, dodal Kislinger.

Všechny šoty je možné stáhnout na stránkách www.hzscr.cz v sekci „Služby pro veřejnost – ke stažení".

Jak projekt vznikl

Přibližně na konci minulého roku byli studenti magisterského stupně Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO) pověřeni, aby v rámci svých semestrálních prací vytvořili sérii krátkých spotů na téma prevence požární ochrany a konkrétně se zaměřili na snížení počtu zranění v domácnosti tak, jak je k tomu na základě vzájemné dohody vyzvalo generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Netrvalo dlouho a pod vedením Pavla Kubanta, který stojí v čele ateliéru animované tvorby od založení FAMO, vznikla pozoruhodná série minisnímků, originálních svým obsahem i formou. Podle ředitelky FAMO Nadi Vrbové patří Pavel Kubant k těm pedagogům, kteří ctí odkaz zlaté éry české školy animovaného filmu a zároveň vede své posluchače při praktických cvičeních k samostatnému a z výtvarného hlediska osobitému využití všech možností, nabízených technologiemi 21. století. A tak vznikly úsměvné, vtipné animované spoty (digitálně zpracované technologií 2D), které nezapřou optiku mladých lidí. GŘ HZS ČR oslovilo několik škol, přičemž na spolupráci přikývla pouze písecká Filmová akademie Miroslava Ondříčka.

Hasičům se spoty líbí

Hasiči, kteří si spoty převzali osobně z rukou zástupců celého studentského realizačního týmu bratrů Viktora a Vítězslava Urešových jsou s podobou spotů nadmíru spokojeni. „Spoty, které jsme obdrželi,přesně kopírují naše současné představy o tom, jak by se moderním způsobem mohla veřejnost varovat před nebezpečím požárů", uvedl tiskový mluvčí generálního ředitelství hasičů Radek Kislinger. „Spoty jsou krátké a vtipné přičemž neztrácejí obsahovou a poučnou hodnotu. Dokonce mě překvapilo, že se autorům, kteří nikdy neviděli požár, podařilo v mnoha případech zachytit skutečnou realitu, kterou jsem si ještě jako vyšetřovatel příčin požárů osobně prožil. " dodal Radek Kislinger.

Tvůrci jsou rádi, že se jejich práce líbí

Z pohledů zástupců celého studentského realizačního týmu bratrů Viktora a Vítězslava Urešových bylo patrné, že jsou na své dílo patřičně hrdí. Stejně tak je velice potěšilo, že se jejich tvůrčí představy, kterými zobrazily nebezpečí vzniku požárů v domácnostech, shodovaly se skutečnými zkušenostmi hasičů. Šestadvacetiletý Vítězlav Ureš řekl: „Budeme rádi, když se tyto spoty dostanou co nejvíce mezi lidi. Dokonce plánujeme, že je přihlásíme na některý z festivalů do kategorie pro animované filmy.“ Jeho o necelé dvě minuty starší bratr Viktor Ureš dodal: „Práce na tomto tématu byla opravdu zábavná. Jsme opravdu rádi, že jsme se na tomto projektu mohli účastnit. Je to rozhodně jedna z referencí, se kterou budeme všichni hodně pyšní."

Na otázku, co bylo na celém projektu nejsložitější oba bratři shodně uvedli: „V prvé řadě bylo složité vytvořit smysluplný scénář, tak aby každý příběh dával smysl, měl dobrou pointu, byl poučný a v našem případě hlavně vtipný. Kolikrát trvalo několik dní, než jsme vůbec na něco přišli a ještě déle, než vše získalo konečný tvar."


Co bude se spoty dál

Hasiči by rádi tyto spoty dostaly do všech médií, které je budou schopny přehrát a prezentovat široké veřejnosti. „Doufáme, že právě profesionální provedení a jejich vtipnost nám pomohou k tomu, aby se tyto spoty mezi lidmi rychle rozšířily, řekl Radek Kislinger." „Samozřejmě je bude možné volně používat při různých školeních a přednáškách, dodal Kislinger.

O autorech spotů

Námět, scénář, režie: Lenka Zemanová, Lenka Čeperová

Výtvarno: Michal Dubnický

Kontura: Petr Šenkýř

Animace: Lenka Zemanová, Lenka Čeperová, Vítězslav Ureš, Viktor Ureš, Michal Dubnický,

Tereza Naništová

Střih: Vítězslav Ureš

Zvuk: Petr Hofman, Tomáš Mourek, Štěpán Trčka, Milan Hošťálek

Produkce: Filip Moravec

Animátoři:

Lenka Zemanová – 26 let

Pochází z Liberce. V roce 2009 absolvovala na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku bakalářským filmem Cecílie. Při studiu animované tvorby natočila několik krátkých filmů.

Loutkový Prison Break mohli diváci vidět na Noci filmových nadějí. Na večerech iShorts byl tento film oceněn F. A. Brabcem. Vytvořila znělku na Mezinárodní festival studentských filmů v Písku 2009. Režírovala loutkový videoklip k písni Borrega skupiny Čankišou. V současnosti pokračuje v magisterském studiu na FAMO v Písku. Nejraději se věnuje loutkové animaci.

Lenka Čeperová – 25 let

Pochází z Hustopečí. Je absolventkou Soukromé vyšší odborné školy filmové v Písku v oboru animace. Zde natočila několik krátkých filmů hlavně ve spolupráci s Lenkou Zemanovou. Nyní je ve třetím ročníku na FAMO v Písku. Zajímá se především o loutkovou animaci. 

Michal Dubnický – 27 let

Narodil se v Příbrami. V oboru animace úspěšně vystudoval Vyšší odbornou školu filmovou, tak i FAMO v Písku a v současné době pokračuje v magisterském programu animované tvorby.

Za absolventský film SVOŠF Myška Kyška a Myška Hryžka byl oceněn Speciální cenou poroty v polském festivalu Zoom Zbliżenia 2008, druhé místo za animovaný film na festivalu Mladá Kamera Uničov, druhé místo za animovaný film na Fast Fest Mladá Boleslav a jako spoluautor na animovaném filmu Úředník získal Cenu mezinárodní poroty na festivalu TUR Ostrava 2008. Nejvíce je mu blízká kombinace tužkové a ploškové animace.

Petr Šenkýř

Absolvent bakalářského programu v oboru animovaná tvorba na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Nyní student animace magisterského stupně na FAMO v Písku. Díky průpravě ve Zlínských ateliérech a studiu scénografie na SUPŠ sv. Anežky České v Krumlově se orientuje v široké škále technologických postupů včetně scénických řešení.

Ač by se mohl zdát podíl jeho práce jako konturisty na animovaných spotech zanedbatelná, díky konturám bylo výtvarno vyčištěno od linky načrtnuté rukou aniž by kresby působily příliš digitálně.

Vítězslav Ureš – 26 let – od 2 min. mladší

Ač narozen v Praze, většinu života strávil v Liberci. Zažil jak SVOŠF v Písku, tak prošel i bakalářským studiem na FAMO v Písku a v současné době pokračuje v magisterském programu.

Spolupracuje nejen s animovanou tvorbou, ale věnuje se i post-produkci hraných studentských filmů, hlavně těch režiséra Jana Chramosty, který sbírá ceny snad na každém festivalu. Za první režijní spolupráci v podobě animované agitky Úředník si odnesl Cenu mezinárodní poroty na festivalu TUR Ostrava 2008. Svůj nedostatek v klasické animaci dohání 2d a 3d digitální animací a post-produkcí. 

Viktor Ureš – 26 let – šedý svetr

Bakalářský diplom v animované tvorbě obdržel na Univerzitě Tomáše Bati a na magisterský program přestoupil na FAMO v Písku.

Díky studiu ve Zlíně mu není cizí jak klasická, tak počítačová animace. Jako student ateliérů zaměřených na autorské snímky si sám vyzkoušel všechny aspekty tvorky audiovizuálního díla. Pro Českou televizi spolupracoval jako 2d animátor na kombinovaném filmu Poutní píseň k Panně Marii na květnovou neděli (režie Pavel Kubant).

Veškerý obraz nechává prvoplánový s minimem zvláštních efektů.

Tereza Naništová – 23 let

Rodačka z Brna. Studovala na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, obor klasická animovaná tvorba, kde natočila dva studentské filmy a závěrečný bakalářský film v klasické papírkové technice. V magisterském studiu pokračuje na FAMO v Písku.

Zvukaři:

Štěpán Trčka

Od roku 2003 pracoval ve firmě Pragosound, jako zvukař osvětlovač a technik. V roce 2004 byl mistr světel na muzikálu Cats. Počátkem září 2006 začal studovat SVOŠF v Písku obor obraz zvuk a střih v televizní rozhlasové a filmové tvorbě – bližší zaměření zvuk a v současnosti studuje třetím rokem na FAMO v Písku obor zvuk v AV tvorbě.

V létě roku 2007 byl asistentem zvuku (mikrofonistou) na natáčení filmové pohádky Nejkrásnější hádanka (režie Zdeněk troška). 2008 natáčení celovečerního filmu pro ČT Svědomí Denisy Klánové, mistr zvuku na lokačním natáčení (režie Miloš Zábranský). 2008 Ať žijí rytíři (režie Karel Janák) mistr zvuku 2 štábu. Věnuji se také nahrávání koncertů sborů a vážné hudby. Od roku 2009 spolupracuje s hudební televizí Óčko a společností Febio.

Petr Hofman

Filmovému zvuku se věnuje od roku 2005, kdy začal tento obor studovat na FAMO v Písku. V roce 2009 ukončil bakalářské studium státní zkouškou a nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu.

Od roku 2007 pracuje jako zvukař a mikrofonista na volné noze. Spolupracoval na celovečerních filmech O Život (režie Milan Šteindler), Labyrint (režie Tomáš Houška), stejně jako na řadě televizních seriálů, dokumentárních pořadů a reklam. V současné době se věnuje natáčení celovečerního dokumentárního filmu Girl Power a reportážím z festivalu Febio Fest 2010.

Milan Hošťálek – 25 let

K oboru se dostal jako mnoho jiných zvukařů a to přes muziku, které se věnoval jako člen kapel, textař, zpěvák a studiový technik. V roce 2007 ukončil SVOŠF a o dva roky FAMO v Písku.

Spolupracoval na filmech jako Česká RAPublika (režie Pavel Abrahám), Pamětnice (režie Vlado Štancel); pro Českou televizi Psí život (režie Vít Olmer) a Ať žijí rytíři (režie Karel Janák). Natáčel pro Barrandov TV, Óčko, Public TV a spolupracoval s internetovou televizí Stream a společností Fresh Films jako mistr zvuku. 

Tomáš Mourek – 25 let

Student čtvrtého ročníku FAMO v Písku. Kromě práce v oblasti zvukové dramaturgie ve filmu se již dlouhodobě věnuje komponování, nahrávání a celkovému aranžování vlastní hudby. Je členem hudební formace Slyš, se kterou procestoval Českou republiku v rámci mnoha známých hudebních festivalů; kapelu lze slyšet i na vlnách rádií.

Produkce

Filip Moravec – 22 let

Pochází z Prahy. Je absolventem SVOŠF v Písku, obor produkce. V současné době pokračuje ve studiu na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku, stále v oboru produkce. Již během studií na SVOŠF začal spolupracovat na zakázkových natáčeních (reklamní spoty, videoklipy, apod.) v různých produkčních společnostech, (např.: Punkfilm, s.r.o., Evolution Films Ltd., K Film Plus, s.r.o., Axman production, s.r.o.), nejčastěji v pozici asistenta produkce. Pravidelně také spolupracuje jako produkční s pražskou FAMU v rámci studijního programu Famu International.

V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kdykoliv kontaktovat.kpt. Bc. Radek Kislinger
tiskový mluvčí Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.



-swo-

Sdílet