Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči odstraňují stromy z budovy po nedělním sesuvu půdy v Kopřivnici

Dvě jednotky hasičů – ze stanice HZS MSK Nový Jičín a místní dobrovolná jednotka Kopřivnice-Lubina (Větřkovice) – se zapojily v pondělí 22. 6. 2020 odpoledne do odstraňování následků nedělního sesuvu podmáčeného svahu s několika vzrostlými stromy v Kopřivnici, místní části Lubina (okres Nový Jičín).

Sesuv se obešel bez zranění, dvě rodiny ale musely být evakuovány a další desítka rodin je po poškození elektrického vedení bez dodávek proudu.

Nebezpečný svah podmáčel úplně malý potůček, který ještě během nedělního dopoledne hasiči odvedli do jiného korýtka. V neděli přitom zakázal přivolaný geotechnik kvůli nestabilnímu svahu jakékoliv práce, v pondělí v poledne už se jeho pohyb zcela zastavil a mohlo se začít.

Několik vzrostlých stromů skončilo na nové sedlové střeše rodinného domku s hospodářskou částí a jejich větve novojičínští profesionální hasiči opatrně odstraňovali z koše automobilového žebříku, a to i s pomocí motorové pily.

Další odstraňované stromy byly nebezpečně nakloněny v okolí domu. Nejnáročnější bylo pro hasiče vyplést větve košatých stromů z napružených elektrických drátů, dotýkajících se sedlové střechy.

Po očištění drátů opraví vyvrácený sloup s elektrickým vedením energetická firma. Likvidace stromů a oprava elektrického vedení by mohly být hotovy už do pondělního večera, práce ale ztěžuje déšť.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet