Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedomyšlené pálení trávy a větví se nevyplácí

Ve čtvrtek 8. dubna 2010 v odpoledních hodinách byly při jarním úklidu pozemků zraněny dvě osoby. Sedmdesátiletá žena utrpěla popáleniny na nohou, muž se nadýchal zplodin hoření.

Ve 13. hodin byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje požár louky a lesa v části Vesec na území obce Mírová pod Kozákovem. K zásahu byli vysláni profesionální hasiči z Turnova spolu s dobrovolnými kolegy z Mírové pod Kozákovem a Turnova.

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že starší žena pálila u chatky na malém ohništi staré větve. Oheň se při pálení rozšířil na okolní suchou trávu a poté i do blízkého lesa na hrabanku a borůvčí. Sedmdesátiletá žena chtěla oheň udupat, přičemž se na ní vzňaly tepláky.

Žena utrpěla popáleniny na nohou a byla odvezena zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. Hasičům se požár, který se rozšířil na plochu 100 × 50 metrů, podařilo dostat pod kontrolu třemi vodními proudy v půl druhé a zcela uhasit za necelou hodinu.

Krátce před 15. hodinou byli povoláni profesionální hasiči ze stanice Liberec spolu s dobrovolnými kolegy z Chrastavy k požáru suché trávy u rodinného domu v Horním Vítkově. Hasiči na místě zjistili, že při pálení staré trávy se oheň vlivem větru nekontrolovaně rozšířil na plochu 200 m2 na přilehlé stráni.

Při vypalování se nadýchal zplodin hoření 41letý muž, který si stěžoval na bolest na prsou. Muže si převzali k ošetření záchranáři zdravotnické služby, kteří ho odvezli ke kontrole zdravotního stavu do nemocnice. Hasičům se požár podařilo uhasit dvěma vodními proudy. Vyšetřovatel HZS Libereckého kraje udělil odpovědné osobě na místě blokovou pokutu.

Co dělat, jak se chovat při pálení a kam ho nahlásit? Naše speciální stránka Vám pomůže.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-miw-

Sdílet