Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči roztáhli v Třebovicích 700 metrů hadic

Dvanáct jednotek hasičů z okresu Ostrava-město, z toho 11 dobrovolných, se zapojilo v pátek 9. 4. 2010 v podvečer do taktického propagačního cvičení v Ostravě-Třebovicích, kde hasiči letos slaví 115. výročí vzniku sboru.

Dvanáct jednotek hasičů z okresu Ostrava-město, z toho 11 dobrovolných, se zapojilo v pátek 9. 4. 2010 v podvečer do taktického propagačního cvičení v Ostravě-Třebovicích, kde hasiči letos slaví 115. výročí vzniku sboru. Hasili požár zdejší orlovny a zachránili přitom 11 osob. Cvičení přihlíželo několik desítek dospělých a dětí, ze své nedaleké zahrady u domu také europoslanec Evžen Tošenovský a jeho příbuzní.

Požár vzniknul v přízemí orlovny od vadné elektroinstalace. Uvnitř se nacházelo 5 dospělých a 6 dětí, kterým oheň odříznul cestu ven. Požár simulovalo venku několik dýmovnic. Na tísňovou linku hasičů zavolal jako první domovník, bydlící v prvním patře.

Na místo byla vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Ostravě-Porubě, která přijela k orlovně jako první. Hasiči přeřízli řetěz na bráně do areálu orlovny.

Postupně dojelo 11 dobrovolných jednotek – z Třebovic, Pustkovce, Martinova, Plesné, Svinova, Krásného Pole, Polanky nad Odrou, Dolní Lhoty, Čavisova, Horní Lhoty a Velké Polomi. Někteří hasiči se zapojili do hašení objektu, ochlazování hořlavé střechy a zkrápění okolí orlovny, další roztahovali hadice od čtyř hydrantů a starali se o dálkovou dopravu vody. Celkem hasiči natáhli k orlovně 38 hadic B, 8 hadic C a dva vysokotlaké proudy.

Hasiči se také pustili do záchrany 11 osob, které se ukrývaly před kouřem v tělocvičně. Na svobodu jim pomohli přes okno z tělocvičny, a to pomocí nosítek a nastavovacích žebříků. Všichni figuranti byli zachráněni do deseti minut od příjezdu prvních hasičů.

Vedle vzájemné součinnosti hasičů z ostravského okrsku č. 4 kontroloval vedoucí cvičení (byl jím velitel okrsku) a velitelé jednotlivých jednotek kvalitu spojení radiostanicemi, správnost ustrojení hasičů a disciplínu (např. nekouření).

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-miw-

Sdílet