Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár tovární haly

Dvacet hasičských jednotek bojovalo od sobotního rána s požárem v tovární hale v areálu bývalé automobilky Liaz v Mnichově Hradišti.NOVÉ FOTO

Na místě zasahovalo asi 80 hasičů se šesti vozy výškové techniky, celkem přes dvacet jednotek HZS Středočeského kraje a SDH. Požár nelze podle mluvčího hasit zespodu, protože oheň prohořívá sníženým stropem a dolů padají hořící kousky materiálu. Hasiči proto musejí hasit požár z výšky a snaží se odkrýt střechu. Je to ale podle mluvčího značně komplikované. Zasažena je plocha asi 80 × 100 metrů.

Na místo přijela také specializovaná chemická laboratoř, jejíž pracovníci měří ovzduší v okolí požáru. Podle prvních výsledků chemici nezjistili v místě vzdáleném zhruba 300 metrů od požáru žádné jedovaté látky v ovzduší. Kouř je cítit, ale podle měření nepředstavuje pro lidi ve městě přímé nebezpečí.

Hořící objekt je naštěstí vzdálen od dalších objektů v továrním areálu několik desítek metrů. Nehrozí rozšíření požáru na další objekty. Škoda bude asi v řádu milionů.

Na místě zasahovaly jednotky HZS Kladno, Mělník, Říčany, Nymburk, Kolín, Mladá Boleslav, Slaný, HZSP Škoda Mladá Boleslav a SDH Chocnějovice, Mnichovo Hradiště, Lysá nad Labem, Bělá pod Bezdězem, Klášter-Hradiště nad Jizerou, Bakov nad Jizerou, Milovice a Kněžmost.

2.5. 9:20
Požár nejspíš vznikl nedbalostí dělníků, kteří měli ráno demontovat odsávání v jedné z hal. K řezání kovových trubek použili kyslíkový autogen. Právě ten je pravděpodobnou příčinou ohně, který vznikl vzápětí na střeše. Požár celou noc dohašovalo šest jednotek a již je téměř zlikvidován. Škoda asi přesáhne 10 milionů.
Sdílet