Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální technika pomohla při záchraně psa z nory

Do velkých problémů se včera v podvečer dostal lovecký pes při výcviku v noře v Rychvaldu na Karvinsku. V hloubce asi dva metry pod zemí se vzpříčil a nemohl se dostat ven z nory. Jeho majiteli nezbylo, ne zavolat na pomoc hasiče.

Do velkých problémů se včera v podvečer (10. 4. 2010) dostal lovecký pes při výcviku v noře v Rychvaldu na Karvinsku. V hloubce asi dva metry pod zemí se vzpříčil a nemohl se dostat ven z nory. Jeho majiteli nezbylo, ne zavolat na pomoc hasiče.

Na místo vyjeli hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Bohumín. Po krátkém průzkumu a ověření situace na místě se velitel zásahu rozhodl využít speciální techniku, kterou HZS Moravskoslezského kraje disponuje. Jedná se o askusticko-seismický vyhladávací přístroj DELSAR. Ten tvoří základní výbavu hasičského USAR týmu (název je zkratkou anglického Urban Search and Rescue team). Tyto týmy jsou v současné době v ČR dva, jeden je tvořen hasiči HZS Praha a druhý tvoří hasiči HZS MSK. Jsou to profesionálové speciálně vycvičeni pro vyhledávání osob zasypaných při velkých katastrofách, jako jsou například zemětřesení, zřícené budovy, sesuvy půdy a podobně.

Pomocí přístroje DELSAR se hasičům podařilo lokalizovat místo, kde v noře pes uvíznul a pak již bylo možno pejska z přibližně dvoumetrové hloubky vyprostit na svobodu. Pejsek byl po vyproštění zcela v pořádku a radostně se vrátil k svému šťastnému majiteli.

Jakou další speciální technikou disponují hasiči v Moravskoslezském kraji?
Dozvíte se v našem článku – Technický kontejner HZS Moravskoslezského kraje.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje

-miw-

Sdílet