Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DEVA přerušuje na tři týdny výrobu, zaměstnanci jsou nakaženi koronavirem SARS-CoV-2

Výrobce ochranných oděvů nejen pro hasiče – firma DEVA z Frýdku-Místku – přerušuje na tři týdny výrobu. U zaměstnanců společnosti se objevil koronavirus SARS-CoV-2.

Otestováno bylo už v úterý 7. července 2020 71 zaměstnanců firmy, pozitivních bylo 17. Dalším byly odebrány vzorky ve středu.

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

SARS-CoV-2 (dříve označovaný prozatímním odborným jménem 2019-nCoV nebo jako wuchanský koronavirus) je taxonomický ráz či vnitrodruhový klad virového druhu s mezinárodním taxonomickým názvem Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus.

Jedná se o RNA koronavirus, který způsobuje onemocnění COVID-19 (z angl. COronaVIrus Disease 2019), které bylo poprvé pozorováno na konci roku 2019 v čínském městě Wu-chan.

Nyní je sedmým známým lidským koronavirem. Sekvenční analýza odhalila, že patří do stejného druhu jako SarS-CoV, tedy virus způsobující nemoc SARS.

Po třítýdenním uzavření provozu bude následovat dva týdny celozávodní dovolená, aby se nákaza nešířila. Firmu za zodpovědný přístup pochválil primátor statutárního města Frýdek-Místek Michal Pobucký.

Sdílet