Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči obce Kunžak jezdí novou Tatrou Terra, vůz jednotce dodala firma Kobit – THZ

Obec Kunžak pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terra. Vůz dodala za 6 831 297 korun včetně DPH firma Kobit – THZ, s financováním pomohla Česká kancelář pojistitelů prostřednictvím Fondu zábrany škod.

Podvozek

Dvounápravové šasi Tatra T 815–2T5RA3.431.4×4­.1 o rozvoru 4 300 mm je osazeno tradičně využívaným třináctilitrovým tatrováckým vidlicovým osmiválcem T3D-928–31 o výkonu 325 kW, který splňuje emisní normu Euro 5.

Převodovka je však ve voze pouze manuálně řazená mechanická Tatra 10TS 210L. Ta nabízí čtrnáct stupňů pro jízdu vpřed a dva pro jízdu vzad.

Diferenciály obou náprav jsou vybaveny uzávěrkou, na obou najdeme stabilizátor a odpružení vzduchovými vlnovcovými pružinami a teleskopickými tlumiči. Brzdy jsou na všech kolech kotoučové.

Vnější stopový průměr zatáčení je 16,5 metru, maximální konstrukční rychlost je 110 km/h.

Na levém boku šestimístné čtyřdveřové kabiny je zásuvka Rettbox-air pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu. Ta se po nastartování samočinně odpojí.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů, mezi nimi jsou náhradní tlakové láhve.

Vozidlová radiostanice je analogová, druhé obslužné místo je v zadní části vozu u ovládacího panelu čerpadla. Čtveřice ručních radiostanic Hytera je umístěna v dobíjecích úchytech, v dalších čtyřech najdeme ruční svítilny.

Velitel má v dosahu výjezdový tablet Samsung, řidič 5" displej couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě.

Cisterna dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm. Na podélnících rámu v předním nárazníku je uchycen elektrický lanový naviják Ramsey Winch o tažné sílě 50,7 kN. Pod navijákem je asanační lišta se třemi plochými hubicemi.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Nádrž na hasivo je vyrobena z nerezavějící oceli jako jeden celek a pojme 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. O dodávku hasebních látek se stará čerpací zařízení THZ 3000, které při tlaku 10 barů dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu, při tlaku 40 barů pak 250 litrů za minutu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

V bočních sloupcích mezi schránami pro příslušenství jsou integrovány LED stavoznaky, signalizující zbývající množství hasiva v nádrži.

Osvětlovací stožár je napájen z podvozkové soustavy automobilu, pneumaticky jej lze vysunout až do výše 5 metrů nad úrovní terénu. Bezprostřední okolí Tatry osvětlují LED světla zapuštěná do okapnic na obou bocích a v zadní části nástavby.

V pravé zadní schráně je výsuvné plato s prvky pro základní očistu hasičů u zásahu – tedy s mýdlem, ubrousky, vodou a tlakovou hadicí s ofukovací tryskou.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici. Prostor za automobilem osvětluje dvojice LED světlometů o světelném toku 1 000 lumenů, které lze zapínat nezávisle na zařazeném rychlostním stupni z kabiny řidiče.

Rozměry a hmotnosti

Tatra je vysoká 3 080 mm, široká 2 550 mm a dlouhá 8 280 mm včetně navijáku. Světlá výška je při maximální hmotnosti 290 mm.

Sdílet