Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči opět prověřovali spolupráci s vodními záchranáři na Slapech

V pátek 10. července 2020 dopoledne uspořádalo oddělení integrovaného záchranného systému HZS Středočeského kraje letošní druhé prověřovací cvičení pro Vodní záchrannou službu Českého červeného kříže Slapy a jednotky požární ochrany.

Sportovní člun jedoucí vysokou rychlostí se u Měřína fiktivně srazil s nafukovacím člunem, ve kterém se plavili tři lidé. Dva zůstali po střetu na hladině v bezvědomí a jeden se potápěl v poškozeném člunu.

Operační středisko k události vyslalo vodní záchranáře ze stanice první pomoci na Staré Živohošti, profesionální hasiče ze stanice Benešov a jednotku dobrovolných hasičů z nedalekého Neveklova.

Cvičení bylo zaměřeno na ověření akceschopnosti a komunikace s vodní záchrannou službou, ověření dojezdových časů zúčastněných složek a zapojení velitele čety do řízení zásahu.

Devět minut po vyhlášení poplachu byla na místě vodní záchranná služba s čtyřčlennou posádkou a motorovým člunem; první hasiči přijeli o deset minut později. Členové vodní záchranné služby stabilizovali figuranty, doplavali s nimi ke břehu a poskytli jim první pomoc. Po zjištění, že se ve vodě údajně nachází ještě třetí osoba, společně s hasiči prohledávali vodní hladinu, ze které „zachránili“ i posledního figuranta.

Cvičení ukázalo na vysokou úroveň spolupráce všech zúčastněných. Na závěr bylo provedeno vyhodnocení. Díky výborné spolupráci HZS Středočeského kraje s vedením Vojenské zotavovny Měřín bylo možné cvičení uspořádat v této krásné lokalitě.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet