Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotky z druhého stupně hasily požár lesa u Nelahozevsi na Mělnicku

Blíže neupřesněný požár lesa u obce Nelahozeves na Mělnicku byl několika oznamovateli nahlášen v pátek 10. července 2020 krátce po čtrnácté hodině.

Operační důstojník k události vyslal šest hasičských jednotek – HZS Kralupy nad Vltavou, Mělník a Slaný a SDH Nelahozeves, Veltrusy a Velvary. Na místě foukal nárazový vítr a požár se rychle rozšiřoval.

Proto velitel zásahu po příjezdu k požáru vyhlásil druhý stupeň poplachu a na pomoc vyjeli ještě dobrovolní hasiči obcí Kralupy nad Vltavou, Lužec nad Vltavou a Minice – Lužec nad Vltavou. Zároveň vyrazila také jednotka podniku Správa železnic z Kralup nad Vltavou.

Celkem se tak k požáru sjelo jedenáct cisteren a další hasičská vozidla. Hasiči postupně rozvinuli dvě dopravní vedení a pomocí čtyř vodních proudů dostali plameny do půl hodiny pod kontrolu. Požár se vlivem silného větru rozšířil na plochu jednoho a půl hektaru. V horkém počasí při teplotách nad třicet stupňů Celsia následovalo vyčerpávající tříhodinové dohašování a kontrola požářiště pomocí termokamer.

Krátce před osmnáctou hodinou byl požár zlikvidován a na místě zůstala do půlnoci dobrovolná jednotka z Veltrus, která zajistila dohlídku. Ostatní jednotky se po sbalení materiálu začaly vracet na své základny.

Událost se obešla bez zranění. Příčinami vzniku požáru a určením výše škody se zabývají vyšetřovatelé HZS Středočeského kraje. V sobotu ráno bude požářiště zkontrolováno.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet