Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zničily lesní vyvážecí soupravu, škoda dosáhla předběžně 1,5 milionu korun

Dne 10. 7. 2020 v 13:21 hodin přijalo krajské operační středisko informaci o požáru lesní vyvážecí soupravy v lese nedaleko obce Velká Lhota. Na místo byla okamžitě vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí a jednotky dobrovolných hasičů obcí Bystřička, Valašská Bystřice, Jablůnka a Velká Lhota.

Protože přístupové lesní cesty nebyly vyhovující pro požární techniku, dojezdový čas se prodloužil a vyvážecí souprava byla v době příjezdu prvních jednotek na místo události kompletně v plamenech.

Požár se dále rozšířil na přibližně 80 m3 pokáceného dřeva na stráni, a také na blízký lesní porost. Před příjezdem hasičů se o uhašení požáru snažil také řidič pomocí ručních hasicích přístrojů, ale bohužel neúspěšně.

Jednotky provedly lokalizaci požáru stroje a okolí za necelou půlhodinu. Následovaly dohašovací práce a dovoz hasební vody na místo, který komplikovaly složité přístupové podmínky. Hasiči museli proto v lesním porostu vytvořit místo pro otáčení cisternových vozidel a postupně kyvadlově dopravovat vodu k požářišti.

V 16:49 hodin byla velitelem zásahu ohlášena celková likvidace požáru. Na dohlídku pak na místě zůstaly dvě dobrovolné jednotky až do pozdních večerních hodin.

K události se dostavil také vyšetřovatel hasičů, který nyní zjišťuje přesnou příčinu vzniku této události. Předběžně stanovená škoda na lesní vyvážecí soupravě dosáhla výše 1,5 milionu korun. Díky zásahu hasičů a přízni počasí nedošlo k rozšíření požáru na rozsáhlý lesní porost.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet