Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Karviné a Bílovci obnovují hasiči dvě odběrová místa pro testy na nemoc COVID-19, celkem jich v Moravskoslezském kraji bude třináct

Celkem třináct fixních odběrových míst pro koronavirus Covid-19 bude tento týden opět fungovat v Moravskoslezském kraji. Hasiči v pondělí 13. 7. 2020 obnovili dvanácté odběrové místo u nemocnice v Karviné, během úterý postaví třinácté odběrové místo u nemocnice v Bílovci. Jsou určena hlavně pro osoby, které se přijedou otestovat osobními auty.

SARS-CoV-2 (dříve označovaný prozatímním odborným jménem 2019-nCoV nebo jako wuchanský koronavirus) je taxonomický ráz či vnitrodruhový klad virového druhu s mezinárodním taxonomickým názvem Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus.

Jedná se o RNA koronavirus, který způsobuje onemocnění COVID-19 (z angl. COronaVIrus Disease 2019), které bylo poprvé pozorováno na konci roku 2019 v čínském městě Wu-chan.

Nyní je sedmým známým lidským koronavirem. Sekvenční analýza odhalila, že patří do stejného druhu jako SarS-CoV, tedy virus způsobující nemoc SARS.

zdroj: Wikipedia.org

Tato funkční odběrová místa začali vybudovat příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve spolupráci s kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně již od poloviny března u zdravotnických zařízení ve všech šesti okresech Moravskoslezského kraje. Deset z nich funguje už více než čtvrt roku s minimálně desítkami odběrů denně.

Přečtěte siDva jeřáby pořízené v rámci projektu "Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní" zamířily do Moravskoslezského kraje

Odběrová místa obvykle tvoří speciální velké odběrové stany pro vjezd osobních automobilů a dvě zelené stavební buňky jako zázemí pro zdravotnický personál. Řidič zde nevystupuje a zdravotní sestra mu odebere potřebný vzorek přímo ve vozidle.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet