Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské muzeum v Ostravě má druhou tatrovku

Necelý měsíc před oslavami pátého výročí svého otevření dostalo Hasičské muzeum města Ostravy pěkný dárek – do expozice v přízemí přibyla druhá historická hasičská tatrovka. Přívozskému muzeu ji minimálně na jeden rok zapůjčil soukromý sběratel. Jde o Tatru 17/31 z roku 1931, hasičskou nástavbu dostala o sedm let později od firmy Hoplíček. (Podrobnější technické údaje jsou na fotografiích s tabulkou).

I když tato tatrovka ještě neprošla rekonstrukcí a je nepojízdná, zaujala v muzeu významné místo – hned vedle hasičského vozu Tatra NW typ K z roku 1910, který do Ostravy zapůjčilo již předloni v prosinci Technické muzeum Tatra Kopřivnice. Tento vůz už je po rekonstrukci.

Třetím hasičským vozidlem, vystaveným v muzeu, je od loňského léta koňská zápřahová parní stříkačka z roku 1911. Je čerstvě zrekonstruovaná.

Kvůli krásným, ale stísněným prostorám se do areálu muzea v Ostravě-Přívoze více velkých čtyřkolových stříkaček, tažených koňmi či motory, nevejde. Přitom hasiči (přesněji HZS Moravskoslezského kraje – což je provozovatel tohoto muzea v objektu statutárního města Ostravy) mají v záloze ještě několik dalších historických vozidel…

Návštěvníky muzea může nalákat také dynamická lezecká expozice s několika věrnými figurínami – přibližuje záchranu osob hasiči-lezci ze studny, ze stromu a travers hasičského záchranáře se zachraňovaným dítětem. „Tahat" za lana s osobami, a napomoci tak záchranné akci, může každý návštěvník.

Že se Hasičské muzeum (otevřené počátkem května 2005) zabývá nejen minulostí, ale také současností a budoucností, potvrzuje plně funkční pracoviště operátorů Integrovaného bezpečnostního centra (IBC), otevřené loni v létě. Je to jediná možnost pro běžného návštěvníka, jak vidět na území České republiky fungování operátorů od přijetí informace od občanů na tísňové lince až po výjezd a zásah hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému (IZS).

IBC Moravskoslezského kraje začne fungovat od příštího roku a bude sdružovat veškerá operační střediska složek IZS v Moravskoslez­ském kraji.

Hasičské muzeum v Zákrejsově ulici za katolickým kostelem, stojícím na náměstí Svatopluka Čecha, navštívilo dosud přes 23 tisíc osob z ČR i ze zahraničí.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-swo-

Sdílet