Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár štěpky v pražských Letňanech si vyžádal vyhlášení 3. stupně požárního poplachu, na místo byli povoláni i příslušníci Záchranného útvaru HZS

V neděli 19. 7. 2020 v 10:31 hod vyslalo operační středisko pražských hasičů postupně 5 profesionálních a 9 dobrovolných jednotek, Vojenskou jednotku Letiště Kbely a chemickou službu z Petřin k požáru v průmyslovém areálu v ulici Beranových v Letňanech.

Jednalo se o požár hromady štěpky vedle jedné z hal. Na počet jednotek byl vyhlášen třetí stupeň poplachu a zásah byl rozdělen na 2 úseky.

Hašení probíhalo pomocí 4 C proudů v dýchací technice, z toho jeden byl veden po výškové technice. Zásah zkomplikovaly klimatické podmínky, ohnisko požáru uvnitř hromady, kterou bylo potřeba rozhrabat a nízký tlak v hydrantové síti. Část hořící štěpky pronikla i dovnitř neužívané haly.

V 11:30 hod začala redukce sil a prostředků a z důvodu vysokých teplot začalo střídání družstev jednotkami profesionálních i dobrovolných hasičů.

Na rozhrabání, které hasiče zaměstnalo na několik hodin, byl povolán univerzální dokončovací stroj ze ZÚ Zbiroh a byl využit místní nakladač soukromé firmy.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici univerzálních dokončovacích strojů na podvozku Tatra 815-7

Škoda na přilehlé hale podle vyšetřovatele příčin požárů nevznikla, objekt byl určen k demolici. Na uskladněné štěpce vznikla po dohodě s majitelem škoda zhruba 40 tisíc Kč.

Ve večerních hodinách proběhne na místě došetření.

Na místě zasahovala Policie ČR, Městská Policie Praha, dostavil se zástupce MČ a o občerstvení hasičům se stará Český červený kříž.

V 17:00 hodin stále probíhá rozhrabávání, dohašování a střídání hasičů.

Kateřina Suchánská
HZS Praha
Sdílet