Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyjížděli k padlým stromům

Vyvrácené stromy, zatopený sklep i přeplněný rybník v deštivém počasí dne 13. března zaměstnaly jihomoravské hasiče. Do lesa u kamenolomu u Rosic na Brněnsku byli hasiči přivoláni ke stromu, který dělníkům při těžbě dřeva spadl na dráty el. vedení. Při příjezdu hasiči zjistili, že na el. vedení spadla koruna dvacet metrů vysokého smrku. Vršek stromu při pádu vedení poškodil, dva vodiče byly přetržené a dotýkaly se promočené země i vody v sousedním potoce.

Vyvrácené stromy, zatopený sklep i přeplněný rybník v deštivém počasí dne 13. března zaměstnaly jihomoravské hasiče.

Do lesa u kamenolomu u Rosic na Brněnsku byli hasiči přivoláni ke stromu, který dělníkům při těžbě dřeva spadl na dráty el. vedení. Při příjezdu hasiči zjistili, že na el. vedení spadla koruna dvacet metrů vysokého smrku. Vršek stromu při pádu vedení poškodil, dva vodiče byly přetržené a dotýkaly se promočené země i vody v sousedním potoce. Zkratované vedení jiskřilo a žhnulo. Hasiči proto místo zajistili a zamezili přístup dělníkům, kterým hrozil úraz el. proudem. Prostřednictvím operačního střediska velitel zásahu uvědomil rozvodné závody, které k havárii vyslaly pohotovostní četu. Po odpojení el. proudu byla koruna stromu z vedení odstraněna a hasiči ukončili zásah.

V krajském městě hasiči zasahovali na cyklostezce v Brně-Pisárkách. Poblíž mostu u koupaliště Riviéra byl vzrostlý, zhruba 15 metrů vysoký a částečně vyvrácený strom, který se korunou opíral o sousední kmen a hrozil jeho pád na cyklostezku. Strom o třiceticenti­metrovém průměru kmene hasiči pomocí lana a automobilového navijáku z výšky sedmi metrů nad stezkou dostali do bezpečné polohy. Tam kmen motorovou pilou rozřezali a zbytky umístili mimo stezku.

K nákupnímu centru v Pozořicích na Brněnsku hasiči vyjížděli kvůli sklepu restaurace, zatopeném kvůli ucpané kanalizaci. Jezero hluboké zhruba 20 centimetrů ve sklepě hasiči za hodinu zlikvidovali pomocí kalového čerpadla.

V obci Krasová na Blanensku hasiči zasahovali u zdejšího rybníka. Na žádost starosty obce místní dobrovolná jednotka odčerpávala vodu z přeplněného rybníku. Hasiči také opravovali stavidlo.

Ve Znojmě hasiče zavolala na pomoc žena, které vítr v Jarošově ulici částečně vyvrátil okno. Protože okno viselo jen na jednom pantu a jeho případný pád v bytě mohl zranit malé dítě, hasiči okno provizorně upevnili.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet