Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Bernartic nad Odrou dodala firma MOTO-TRUCK CZ nový dopravní automobil Renault Master, s financováním obci pomohla dotace

Devítimístný dopravní automobil DA-L1Z na podvozku Renault Master pořídila své jednotce sboru dobrovolných hasičů obec Bernartice nad Odrou.

O dodání automobilu se postarala firma MOTO-TRUCK CZ, která provedla kompletní přestavbu na požadovaný hasičský speciál. Ve výbavě vozidla nechybí základní požární vybavení, jako jsou osvětlovací magnetické světlomety, hasicí přístroje, vyprošťovací nástroj, či řezač pásů a vytyčovací páska.

Ve vozidle rovněž nechybí plně vybavená lékárnička v batohu, umístěná je v polici za poslední řadou sedadel, stejně jako ruční svítilny s dobíjecími zásuvkami.

Vozidlo je dle přání zákazníka vybaveno dvěma výsuvnými prvky pro snadnou manipulaci s převáženým materiálem.

Pro zvýšení komfortu jízdy plně naloženého vozidla je automobil doplněn vzduchovým odpružením zadní nápravy. O pohon vozidla o celkové maximální hmotnosti 3500 kg se stará motor o objemu 2,3 litru a výkonu 110 kW.

U sedadla řidiče se nachází vývod kompresoru, na který je možné připojit hadici pro dofoukání pneumatik, případně očistu vzduchovou pistolí.

U dveří řidiče je 12V zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů. Inteligentní nabíječku k magnetické zásuvce dodala rovněž firma MOTO-TRUCK CZ.

Pro spojení slouží digitální terminál, umístěný je v dosahu velitele. U pravého předního sedadla je rovněž k dispozici čtecí lampička.

Kabina je vybavena třemi řadami sedadel orientovanými po směru jízdy, vytápěna je nezávislým naftovým topením o výkonu 4kW.

Plně pochozí střešní nosič o maximální nosnosti 200 kg s bezpečnostní protiskluzovou lávkou je v zadní části vybaven rolnou pro snadnou nakládku dlouhých předmětů, jako jsou žebříky či savice. Přístup je zajištěn po žebříku s protiskluzovou úpravou, umístěným na pravých zadních dveřích.

Zvláštní výstražné zařízení se skládá z plně osazené LED světelné rampy o šířce 1400 mm, dvou světelných LED modulů v přední masce a celkem čtyř LED modulů v zadních rozích střešní galerie, pro vykrytí 360° – vše v modré barvě.

Oranžová pětimodulová sváděcí alej je umístěna rovněž v zadní části, pod střešní galerií.

Červené části automobilu jsou v provedení RAL 3000, bílý podélný pruh pak v RAL 9003. Plně prosklená karoserie je vyjma první řady sedadel černě tónována.

V nákladovém prostoru chrání skleněné výplně hliníkové oplechování, v zadních dveřích pak mřížka. Prostor osádky je od nákladního prostoru oddělen pevnou přepážkou.

Ve výbavě nechybí tažné zařízení pro připojení požárního přívěsu.

Dopravní automobil dodaný firmou MOTO-TRUCK CZ byl pořízen díky čerpání dotace z fondu GŘ HZS ČR, dále dotace Moravskoslezského kraje a finanční spoluúčasti samotné obce Bernartice nad Odrou.

Poděkování pak zaslouží starosta obce, pan Tomáš Horut, zastupitelé obce, kteří nákup vozidla schválili a v neposlední řadě velitel místní jednotky, pan Pavel Kroupa, který připravil technickou specifikaci vozidla, splňující veškeré představy a potřeby členů své jednotky.

Jakub Dvořák
Moto-Truck CZ
Sdílet