Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty a sesuv kamení půdy

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů Královéhradeckého kraje zasahovaly včera, 14. 4. 2010 mimo jiné u požáru rekreční chaty mezi Bělčí nad Orlicí a Krňovicemi, způsobené závadou na rychlovarné konvici, dále pak u sesuvu půdy, který částečně zatarsil komunikaci č. II/309 u Kounova na Rychnovsku.

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů Královéhradeckého kraje zasahovaly včera, 14. 4. 2010 mimo jiné u požáru rekreční chaty mezi Bělčí nad Orlicí a Krňovicemi, způsobené závadou na rychlovarné konvici, dále pak u sesuvu půdy, který částečně zatarsil komunikaci č. II/309 u Kounova na Rychnovsku.





Noční požár zničil rekreační chatu

V noci z úterý 13. dubna na středu 14. dubna shořela rekreační chata mezi Bělčí nad Orlicí a Krňovicemi na Hradecku. Požár byl hasičům ohlášen 45 minut po druhé hodině v noci. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové, dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem a také Malšovy Lhoty s celkem pěti cisternami. Požár v chatové osadě Borek kompletně zničil jednu chatu a druhou poškodil.

Při příjezdu první jednotky na místo určení byla celodřevěná chata o dvou nadzemních podlaží o rozměrech zhruba osm krát šest metrů celá v plamenech. Požár se postupně šířil i na přilehlou chatu a zasáhl i okolní stromy. Hasiči se snažili především zabránit šíření plamenů na druhou chatu, což se jim podařilo. Požár tak na druhém objektu poškodil „jen" boční stěnu a část střešní konstrukce. Hasiči po celou dobu museli kvůli silnému zakouření zasahovat v dýchacích přístrojích. Voda do cisteren byla doplňována z hydrantových sítí v Krňovicích a Třebechovicích pod Orebem a kyvadlově dopravována na místo zásahu. Během hašení hasiči vynesli z hořící chaty propanbutanové lahve. Požár se podařilo lokalizovat jedenáct minut po čtvrté hodině ráno. Hasiči museli po uhašení požáru částečně rozebrat poškozenou střešní konstrukci druhé chaty. Požár se podařilo zlikvidovat v 07:37 hodin.

Vyšetřovatelé na místě zjistili, že požár způsobila technická závada na spirále od varné konvice, která zůstala zapojená v elektrice. Hmotná škoda na chatě byla majitelem vyčíslena na 600 tisíc korun, na zničeném vnitřním vybavení na 200 tisíc korun. Škoda na vedlejší chatě, která byla zasažena, činí 200 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: SDH Třebechovice pod Orebem a požární stanice Hradec Králové

Sesuv půdy uzavřel silnici

Včera 14. dubna 2010 ráno došlo k sesuvu části skály na vozovku č. II/309 u Kounova na Rychnovsku. Hromada kamení a půdy zatarasila jeden jízdní pruh. Na místo krátce po osmé hodině ráno vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky. Ti ohraničili a zajistili místo sesuvu. Na místo byli povoláni pracovníci Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Cestmistrovství Dobruška a odboru životního prostředí. Na místo se dostavila Policie ČR a také starosta obce. Silnice je v místě sesuvu uzavřena. Sesuv půdy nikoho nezranil.

Foto: požární stanice Dobruška
 

Info: por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-wap-

Sdílet