Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči nahradili technické Sprintery s chemickým vybavením novějšími modely, na nákupu se vedle státu podílel i Moravskoslez­ský kraj

Pět nových technických automobilu s chemickým vybavením pořídili hasiči v Moravskoslezském kraji. Vozidla Mercedes-Benz Sprinter za 2 593 030 korun včetně DPH nahradí dosluhující techniku – tři z nich zakoupil Moravskoslezský kraj, dva byly financovány ze státního rozpočtu.

Třímístné automobily Mercedes-Benz Sprinter 516 CDI KAWA s prodlouženým rozvorem jsou vybaveny systémem pohonu všech kol 4Matic a jsou určeny pro zásahy s únikem nebezpečných látek.

Vodou chlazený přeplňovaný čtyřválec o objemu 2 143 cm3 dosahuje výkonu 120 kW, o přenos hnacích sil se stará automatická sedmistupňová převodovka 7G-Tronic Plus.

Řidič má k dispozici řadu moderních asistentů, jako je systém pro potlačení vlivu bočního větru nebo asistent pro rozjezd do kopce.

Obě nápravy jsou osazeny stabilizátorem, vzadu nechybí zábrana proti podjetí a odnímatelné tažné zařízení.

Velitel má u A sloupku čtecí lampičku na flexibilním rameni, vůz je vybaven nezávislým naftovým vytápěním. Pro spojení slouží digitální terminál.

V zadní části Sprinteru je couvací kamera, 7" displej je v kabině v zorném poli řidiče v místě zpětného zrcátka. Kamera je chráněna proti nečistotám, mlžení a rosení za zhoršených klimatických podmínek.

Barva automobilu je červená, odstín RAL 3024. Zvýrazňujícím prvkem je – krom bílých a žlutozelených vodorovných pruhů – rovněž šrafování chevron na zádi Sprinteru.

U dveří řidiče je zásuvka Rettbox pro dobíjení a konzervaci akumulátorů s inteligentním nabíječem.

Výstražné světelné zařízení je modročervené kombinace a je integrováno do střechy vozu. Reproduktor o výkonu 100 W je umístěn v přední masce, kde je rovněž dvojice doplňkových LED světel. Do střech jsou rovněž integrována světla pro osvětlení bezprostředního okolí automobilu, v zadní části nechybí oranžová sváděcí alej.

Zástavba automobilu je tvořena hliníkovými konstrukčními prvky se šroubovanými spoji tak, aby bylo možné v případě změny vybavení upravit výši polic. Všechny prostředky jsou zajištěny proti pohybu.

Do prostoru s výbavou lze přistupovat posuvnými dveřmi na pravém boku nebo dvoukřídlými dveřmi ze zadní části automobilu.

Těžké a objemné věci jsou v rámci možností umístěny dole. Za pravými dveřmi tak najdeme například průmyslový vysavač, sudy se sorbenty, 400litrový nerezový sud s protichemickou vložkou nebo dekontaminační sprchu.

Mezi drobné příslušenství v tomto prostoru patří například zádový postřikovač, sada světelných puků či výstražné kužely.

V zadní části je na výsuvném prvku uložena dvojice dýchacích přístrojů s maskami a náhradními tlakovými lahvemi. V plastové vaně najdeme čtveřici protichemických oděvů s PVC plachtou a příslušenstvím.

Nechybí nástavce a armatury na čerpadla – jak sudové, tak membránové, nerezový žlab, trychtýře či zákazové a výstražné značky.

V nástavbě je rovněž uložena trojice vozíků. Na nich jsou umístěny objemnější či těžší prostředky – například elektrocentrála s příslušenstvím, nafukovací ucpávky s tlakovou lahví, hadicemi a armaturami nebo sada nejiskřícího nářadí.

Sdílet