Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více než 700× zasahovali hasiči v republice kvůli počasí. Nejvíce na Vysočině, v Jihočeském a Jihomoravském kraji

V souvislosti s počasím evidují hasiči z úterý 28. na středu 29. července 2020 v celé republice 730 událostí. Nejvíce zasaženými kraji jsou Vysočina, Jihočeský kraj a Jihomoravský kraj.

Jihočeský kraj

Přibližně 50 výjezdů zaznamenali jihočeští hasiči v souvislosti s bouřkou. Výjezdy evidovali od 17:30 do 20:30 hodin. Jednalo se o spadané stromy, žádné čerpání vody.

V Malšicích vítr uvolnil plechovou střechu. Nejvíce zásahu (některých vícečetných) je na Táborsku, Jindřichohradecku a Strakonicku.

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Ve večerních hodinách 28. července 2020 se nad Jižní Moravou přehnaly bouřky a silný vítr. Za necelé čtyři hodiny jsme řešili 125 událostí oznámených na tísňové linky.

Od devatenácté do třiadvacáté hodiny řešili hasiči v kraji celkem 125 technických pomocí. U dvaceti čtyř událostí odstraňovali nebezpečné stavy, což jsou například uvolněné střešní krytiny či stržené dráty elektrického vedení. V devadesáti devíti případech odstraňovali nebezpečně nahnuté nebo vyvrácená stromy a zlomené větve.

Nejhorší situace v rámci okresů byla na Brněnsku a Hodonínsku, kde jsme celkem řešili stovku případů. Převážnou část zásahů jsme vyřešili do třiadvacáté hodiny.

Nejvíce postiženou obcí se pravděpodobně staly Vlasatice, kde hasiči odstraňují větší množství spadených stromů a provizorně zakrývají poškozené střechy rodinných domů. Aktuálně je na místě 6 jednotek hasičů. Zásah bude trvat déle než do půlnoci.

HZS Jihomoravského kraje

Pardubický kraj

Varování meteorologů se naplnilo. Přes Pardubický kraj se v úterý ve večerních hodinách přehnala silná bouřka, která způsobila převážně pády stromů.

Hasiči od 19.30 do 22 hodin zasahovali u 48 událostí. Celkem 15× evidují zásah hasiči na Hlinecku, 30 událostí na Svitavsku – zejména Polička, Svitavy i okolí Moravské Třebové a 3 výjezdy evidují hasiči v Ústí nad Orlicí.

Jednalo se o vyvrácené nebo zlomené stromy a spadlé dráty elektrického vedení.

Mezi největší zásahy se zařadí pád stromu na jedoucí auto v Moravské Třebové. Uvnitř cestovali manželé, které musí hovořit o štěstí. Žena byla těhotná a utrpěla lehké zranění. Do péče si nastávající maminku ihned převzala zdravotnická záchranná služba, která ji odvezla do nemocnice.

Další pád stromu byl na dům ve Svitavách. Strom poškodil střechu.

HZS Pardubického kraje

Olomoucký kraj

V souvislosti se silnými bouřkami a větrem zasahovali hasiči asi u 60 událostí. Nejvíce je zasažena oblast od Přerova směrem na Hranice. Řeší utržené střechy na několika objektech, popadané stromy na komunikacích,domech i el. vedení.

Zlínský kraj

Během jedné hodiny vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči k více než 90 událostem, spojených se silným větrem a deštěm. Po osmé hodině večerní byla jako první dramatická situace na Uherskohradišťsku, kde hasiči vyjeli celkem ke 34 událostem.

Jednalo se především o odstranění popadaných stromů na komunikace. V Hluku a Ostrožské Nové Vsi silný vítr poškodil střechu rodinného a bytového domu. V Hluku došlo i k požáru pole od blesku. Také byli hasiči vysláni do Hradčovic, kde došlo k požáru transformátoru.

Další zasaženou oblastí bylo Kroměřížsko. Zde hasiči byli vysláni k celkem 33 událostem. Opět se jednalo o odstranění stromů z cest. Na třech místech v Hulíně hasiči zajišťovali poškozené krytiny střech, které zničil silný vítr a hrozil jejich pád na veřejné prostranství.

V obci Bílany zasahovali hasiči u popadaných stromů, zajišťovali utrženou střechu domu a hasili požár transformátoru po úderu blesku.

Následně se silný vítr přesunul na Zlínsko. Zde hasiči během krátké chvíle byli vysláni k 25 událostem. Jednalo se o popadané stromy na cesty. Ve třech případech zajišťovali poškozené střechy na domech. Na Mladcové vítr převrátil zahradní domek.

Nejméně zasaženou oblastí bylo Vsetínsko. Zde hasiči vyjeli k 8 hlášeným událostem. Ve všech případech se jednalo o odstranění popadaných stromů.

I když se situace v kraji uklidnila, vítr utichl a přestalo pršet, hasiči stále přijímají nová oznámení o popadaných stromech na komunikace.

HZS Zlínského kraje

Sdílet