Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali osádku vozidla z řeky Morávky

Velmi nepříjemnou zkušenost a zároveň nečekaný trénink na povodňovou situaci prožila ve čtvrtek 15. 4. 2010 večer za tmy dvoučlenná posádka terénního vozidla Nissan Terrano. Při projíždění „černého" brodu řeky Morávky mezi obcemi Raškovice a Vyšní Lhoty (okres Frýdek-Místek) uvízlo auto se dvěma mladými lidmi v korytě řeky, voda dosahovala téměř až po okna vozidla.

Jediným štěstím pro mladý pár, zkracující si přes řeku cestu do zaměstnání, bylo střešní okno, kterým oba vylezli na střechu auta. Mladý muž (ročník 1984) volal před 21. hodinou na tísňovou linku hasičů o pomoc, ale okolí Morávky neznal (nedávno se sem přestěhoval) a zaměnil „brod" za „jez", který se nachází o notný kus dál. Zkomplikoval tak hasičům hledání vozidla ve tmě.

Operační středisko hasičů vyslalo osádce Terrana na pomoc ve tmě tři jednotky hasičů – dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Nošovicích a Frýdku-Místku i s vyprošťovací Tatrou 815 a jednotku dobrovolných hasičů z Raškovic.

Po nalezení značně ponořeného vozidla se dvěma šokovanými lidmi na střeše vjel vyprošťovací speciál do řeky a oba mohli – suchou nohou – přelézt na „korbu". Vyprošťovací tatra pak vytáhla pomocí navijáku Nissan Terrano z koryta. Cesta k brodu, hledání auta a zásah až po vytažení auta trvaly půlhodinu.

Terénní vozidlo bylo nepojízdné, asi kvůli vodě v motoru. Raškovičtí hasiči jej odtáhli ke své požární zbrojnici.

Brod přesně na hranici mezi Raškovicemi a Vyšními Lhotami slouží především pro zemědělská vozidla, v období dešťů ale i zde voda razantně stoupá… A to si asi mladý pár neuvědomil.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet