Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár osobního automobilu I/4

Dne 14. 4. 2010 bylo krátce po 18. hodině přijato na tísňovou linku 112 oznámení o požáru teréního automobilu na silnici I/4 na 46 km ve směru na Strakonice. Ve vozidle cestovaly dvě osoby, kterým se naštěstí podařilo před plameny z vozidla uniknout.

Na místo požáru byla vyslána jednotka HZS Stč. Kraje ze stanice Příbram s vozidlem CAS 24 Mercedes Atego. Po příjezdu jednotky na místo události byl již automobil plně zachvácen požárem.

Jednotka za pomoci dýchací techniky provedla hašení dvěma proudy – vysokotlakým pro prvotní snížení intenzity plamenného hoření a proudem C 52, který dodal do místa hoření potřebné množství hasební látky pro ochlazení rozžhavené konstrukce vozidla.

Požár byl lokalizován za cca 12 minut a bylo při jeho likvidaci spotřebováno 2000 l vody. Osoby, které v automobilu značky Mercedes-Benz cestovaly naštěstí unikly z vozidla ještě dřív, než došlo k rozšíření požáru z motorové části dál do vozidla. Velká intenzita hoření doprovázena vývinem značného množství tepla uvnitř vozidla zcela zdevastovala jeho vnitřní prostor. Jednotka také provedla sorpci hasební vody, aby předešla možné kontaminaci prostoru kolem vozidla provozními kapalinami obsaženými v této vodě.

Bezprostředně po likvidaci požáru byla objevena možná příčina požáru automobilu a to technická závada na motoru. Jednotka po odstranění vozidla z vozovky práci ukončila a vrátila se zpět na základnu.

text: nprap. Ing. Tomáš Horvát
velitel zásahu

por. Bc. Pavel Šušola


-swo-

Sdílet