Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Luhačovicích zůstanou

Luhačovice bezúplatně předají státu budovu hasičské zbrojnice.Ilus­trační foto.

Luhačovická radnice bezúplatně převede na stát budovu hasičské zbrojnice a přilehlé pozemky. Slibuje si od toho především zachování místní profesionální jednotky hasičů, které hrozilo zrušení. Sbor nyní sídlí v pronajaté městské budově. Lázeňské město na její provoz nepřispívá. Převod na stát usnadní podle hasičů především správu majetku, například při opravách a přestavbách.
„V kraji jsme si vytypovali tři hasičské sbory, které by mohly zaniknout. Kromě Luhačovic jsme zvažovali také zrušení hasičského sboru ve Slavičíně na Zlínsku a v Morkovicích- Slížanech na Kroměřížsku,“ řekl dnes novinářům ředitel hasičů ve Zlínském kraji Mojmír Jurka.
Slavičínská jednotka zůstane podle ředitele zachována, neboť tato oblast je špatně dostupná z jiných míst. Zrušení hasičského sboru v Morkovicích-Slížanech je stále v jednání. „K zachování luhačovického sboru přispělo i to, že budova bude státu a navíc ji budeme pravděpodobně využívat i s policií, která je rovněž v pronajatých prostorách v jiné městské budově,“ upřesnil Jurka.
Starosta Luhačovic Bohuslav Marhoul novinářům řekl, že zachování hasičů je v zájmu města. „Zajištění této činnosti je zde nutné kvůli tomu, že se tady nachází mnoho lázeňských budov pro hromadné ubytovávání lidí a také staré historické budovy ze dřeva,“ poznamenal.
Policie rozhodnutí města rovněž přivítala. Podle mluvčí Lucie Javoříkové se nyní čeká na vyjádření ministerstva vnitra, které o stěhování policistů musí rozhodnout.
V Luhačovicích nyní slouží devět hasičů a 15 policistů. Hasiči v průměru ročně vyjedou k 67 případům. Slavičínská jednotka eviduje 40 výjezdů za rok.
Sdílet