Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset hasičských jednotek likvidovalo v Kozlanech požár jeřábu, dva hasiče odvezla záchranná služba do nemocnice

Při požáru jeřábu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Do Kozlan vyslalo operační středisko deset jednotek. Dva hasiči se zranili. Škoda se odhaduje v jednotkách miliónů korun.

Náročný zásah mají za sebou hasiči, kteří zasahovali po třinácté hodině u požáru automobilového jeřábu v Kozlanech na Vyškovsku. Při příjezdu hasičů byl jeřáb celý v plamenech. Vlivem požáru postupně vybouchly všechny pneumatiky na voze a odlétly několik metrů daleko.

Požár poškodil elektrické vedení u silnice a hrozilo zranění elektrickým proudem. Hasiči museli počkat, až energetici vypnou elektrický proud v obci, aby mohli začít účinně hasit.

Pomocí tří vodních proudů dostali plameny pod kontrolu po čtyřiceti minutách. Po dohašení a vychladnutí vraku jej naložila specializovaná firma a odvezla. Z jeřábu uniklo na komunikaci větší množství nafty a hydraulického o­leje.

Provozní kapaliny se dostaly až do místního potoka. Hasiči na vodní hladinu položili sorpční hady, aby provozní kapaliny dál neodtékaly. Zítra potok zkontrolují a zásah dokončí. Hasiči pomohli s úklidem vozovky a zásah ukončili o půl sedmé večer.

Požár způsobila technická závada na jedoucím vozidle. Výbuchy pneumatik poškodily skleněné výplně oken na třech rodinných domech. Jedna pneumatika poškodila fasádu a střechu rodinného domu. Druhá vlétla oknem do místnosti, kde způsobila požár. Třetí pneumatika letěla do křoví a nezpůsobila žádné větší škody.

Jeden z domů prohlédl statik, aby vyloučil poškození budovy. Plameny poškodily také elektrické vedení. Výše škody je v šetření a dle vyjádření vyšetřovatelů bude v řádech miliónů korun.

Při zásahu srazily tlakové vlny několik lidí k zemi. Dva hasiče následně odvezla záchranná služba a po kontrole a ošetření již byli z nemocnice propuštěni.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet