Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podezřelá zásilka na poště ve Velké Bíteši

Dne 15. 4. 2010 byla výjezdová skupina laboratoře Školícího střediska HZS JmK v Tišnově povolána k zajištění podezřelé a zapáchající poštovní zásilky na poště ve Velké Bíteši.

Činnost na místě zásahu :
Dne 15. 4. 2010 se na vyžádání KOPIS kraje Vysočina dostavili příslušníci výjezdové skupiny chemické laboratoře Tišnov na požární stanici ve Velké Bíteši k převzetí zajištěné zásilky.

Poštovní zásilka (balíček) byla uložená na poště ve Velké Bíteši. Ze zásilky se šířil zápach, který způsobil u zaměstnanců pošty zvracení a podráždění dýchacích cest. Postižení zaměstnanci byli ošetření lékařem zdravotní záchranné služby. Vzniklo podezření, že zásilka obsahuje chemickou látku, která způsobila nežádoucí účinky na zaměstnancích pošty. Proto byli povoláni příslušníci HZS PS Velká Bíteš, kteří za použití protichemických ochranných prostředků zajistili podezřelou zásilku. Úkolem chemické laboratoře bylo zjistit, zda zásilka obsahuje chemickou látku, která mohla způsobit zdravotní potíže u zaměstnanců poš­ty.

Další činnost chemické laboratoře :
Příslušníci laboratoře po rozbalení zásilky zjistili, že zásilka obsahuje tělo potkana ve značném stupni mikrobiologického rozkladu. Tělo potkana bylo zabaleno v krabičce od bonboniéry, krabička byla zabalena v igelitovém sáčku a zabalena v papíru. Papírová krabička již byla prosáklá produkty mikrobiologického rozkladu. Ze zásilky se šířil značný zápach. Mikrobiologickým rozkladem sirných aminokyselin, které jsou součástí živočišné bílkoviny, mohou vznikat sirné sloučeniny, jako sirovodík a merkaptany, které mohly být příčinou nevolnosti a zdravotních obtíží pracovníků pošty.

Závěr :
Zajištěná zásilka byla po zadokumentování a dohodě s Policií ČR odborně zlikvidována.


por. Ing. Jan Hrdlička
chemická laboratoř ŠS HZS JmK Tišnov


-swo-

Sdílet