Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Co občan nevidí…

Minulý týden byla Praha dějištěm významné události světového významu – byla zde podepsána dohoda o odzbrojení. V souvislosti s návštěvou prezidenta USA a prezidenta Ruské federace přijaly složky integrovaného záchranného systému různá opatření, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy nevyjímaje. Naše opatření byla zahájena 7. 4. 2010.

Minulý týden byla Praha dějištěm významné události světového významu – byla zde podepsána dohoda o odzbrojení. V souvislosti s návštěvou prezidenta USA a prezidenta Ruské federace přijaly složky integrovaného záchranného systému různá opatření, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy nevyjímaje. Naše opatření byla zahájena 7. 4. 2010. Zvýšená pozornost byla věnována Pražskému hradu, kdy technika HS 11 byla posílená dalšími vozy a lidmi. Pro asistence v prostorách Pražského hradu fungovala po celé tři dny asistenční hlídka v civilním oděvu. U hotelu Hilton, Rezidence ambasadora USA i hotelu Four Seasons byla nasazena požární technika a přenosná dekontaminační sprcha. Všechny posádky zajišťující asistence mimo hasičské stanice byly vyzbrojeny plynovými maskami s univerzálními filtry a roztoky pro výplach očí. Do Prahy byly povolány i mobilní chemické laboratoře Kamenice a IOO Lázně Bohdaneč. Tato opatření běžný občan nepostřehl, hasiči však byli v režimu zvýšené pohotovosti.

Velmi podobná opatření byla zavedena i v sobotu 10. dubna 2010, kdy jsme byli požádáni o pomoc při intronizaci nového pražského arcibiskupa, uvedení arcibiskupa Dominika Duka do funkce v Katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Očekávala se účast osmi až deseti tisíc lidí, přičemž kapacita katedrály je poloviční. Při této akci už mohl člověk zpozorovat na Jiřském náměstí hasičský speciální vůz, ale už si nepovšiml, že v chrámu na ochozu stojí asistenční hlídka, která bedlivě střeží okolí.

Při všech těchto akcích naštěstí nebylo naší pomoci třeba, vše probíhalo tak jak mělo. Ale byli jsme a budeme připraveni i dnes při vzpomínkové mši na zesnulé při leteckém neštěstí u Smolenska, v případě nutnosti, pomoci.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy jsou přítomni u všech akcí, na kterých je předpoklad, že se sejde velké množství lidí a jsou připraveni v případě potřeby účinně zasáhnout, aniž by to ovlivnilo jejich bojeschopnost při běžných výjezdech. Těch je v průměru denně okolo dvaceti.

Info: por. Bc. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl.m. Prahy

-wap-

Sdílet