Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Volšovech slavnostně převzali novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra Terra

Město Sušice pořídilo pro svou dobrovolnou jednotku do místní části Volšovy novou cisternovou automobilovou stříkačku. Tatru Terra dodala za 6 491 650 korun firma THT Polička. Milionem přispěl Plzeňský kraj, zbytek doplatilo město.

Slavnostní předání proběhlo v sobotu 8. srpna 2020 u místní hasičské zbrojnice za účasti hasičů, zástupců okolních jednotek, starosty, představitele výrobce i dalších významných hostů.

Jednotka SDH Volšovy je zařazena do kategorie JPO V, hasební obvod však sahá několik desítek kilometrů daleko a počtem výjezdů za rok tak jednotka překonává mnoho JPO III.

Podvozek

Cisterna je postavena na dvounápravovém podvozku Tatra Terra s vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW. Motor je chlazený vzduchem, splňuje emisní normu Euro 5.

Tatra je osazena pouze manuálně řazenou čtrnáctistupňovou převodovkou.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará 24V magnetická zásuvka u dveří řidiče.

Šestimístná kabina s nezávislým vytápěním je pro spojení vozidlovou analogovou radiostanicí. Velitel má v dosahu výjezdový tablet. Samozřejmostí už je i centrální zamykání s možností uzamčení i při nastartovaném motoru.

V zadní řadě sedadel jsou uloženy dýchací přístroje, pod sedáky je shora přístupný úložný prostor.

V šesti dobíjecích úchytech jsou uloženy ruční svítilny.

Na každém z bočních zpětných zrcátek je LED světlomet pro nasvícení boků automobilu. Zapínán je nezávisle na zařazeném rychlostním stupni.

Nástavba

Karoserie nástavby je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a olepena plechem.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Vybaven je funkcí automatického složení do transportní polohy. Bezprostřední okolí nástavby osvětlují LED světla na bocích a zádi vozu.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici o průtoku až 2 000 litrů za minutu a dostřikem až 50 metrů.

Čerpací zařízení THT PKA 3000 pracuje se jmenovitým výkonem 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, vysokotlaká část pak při tlaku 40 barů dosahuje výkonu 250 litrů za minutu.

Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ruční regulací s možností nastavení přimísení v rozsahu 0 až 6 %.

V pravé zadní schráně je hygienické plato pro základní očistu hasičů při zásahu. Kromě mýdla a ubrousků nechybí ani tlaková hadice s ofukovací tryskou.

Sdílet