Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Těžká nehoda s autobusem prověřila záchranáře

Dne 19. 4. 2010 v 10:10 hod. bylo vyhlášeno speciální prověřovací cvičení složek IZS ve Zlíně. Svým charakterem se jednalo o utajené cvičení, které mělo prověřit jednotlivé základní složky integrovaného záchranného systému ve Zlíně.


Dne 19. 4. 2010 v 10:10 hod. bylo vyhlášeno speciální prověřovací cvičení složek IZS ve Zlíně. Svým charakterem se jednalo o utajené cvičení, které mělo prověřit jednotlivé základní složky integrovaného záchranného systému ve Zlíně.

Cílem bylo zvládnou těžkou dopravní nehodu autobusu a osobního auta, při které se zranil větší počet přepravovaných osob. Prověřovalo se třídění raněných metodou START, stejně jako i spolupráce mezi hasiči a zdravotníky v místě zásahu.

Po ohlášení události na tísňovou linku na místo vyrazili profesionální i dobrovolní hasiči z pěti jednotek měst Zlína, Otrokovic, Slušovic a Vizovic. Vysláno bylo větší množství sanitek, státní i městská policie.

Velitel zásahu nejdříve provedl rychlý průzkum a nechal zajistit vrak kloubového autobusu proti případnému převrácení. Na zajištění použili hasiči žebříky. Teprve poté dal pokyn k zahájení záchranných prací a vyproštění osob z autobusu i osobního auta.

Přes zadní sklo se hasiči probourali do útrob hromadného dopravního prostředku, kde začali s vyprošťováním zraněných. Postupně bylo vytaženo dvacet osob, které byly přenášeny do zóny třídění raněných. Tam se o ně starali jak lékaři, tak i zdravotníci a vybraní hasiči. Postup třídění a vyprošťování byl koordinován s vedoucím lékařem, který úzce spolupracoval s velitelem zásahu.

Na vyproštění těl dvou vážně zraněných z osobního auta museli hasiči použít speciální hydraulické zařízení. Postupně byly odstřiženy dveře a pacienti byli vytaženi. U zraněných byly aplikovány krční límce a na nosítkách byli hasiči odneseni do bezpečí.

Vyprošťovací a záchranné práce byly ukončeny asi po padesáti minutách intenzivního společného zásahu všech zúčastněných. Během zásahu byla doprava v průmyslové zóně svedena do jedné poloviny vozovky a řízena hlídkou dopravních policistů.

Cvičení prokázalo připravenost našich záchranářů, kteří se museli během akce vyrovnat také s naprosto realistickým pojetím jednotlivých zranění a s vynikajícím hereckým přístupem řady figurantů. Ty nám ostatně znovu a ochotně zahráli studenti vyšší zdravotnické školy z klubu IZS, kteří se jako budoucí záchranáři tímto dostávají k zajímavým cvičením.

Velké poděkování patří dopravní společnosti ze Zlína, která pro účely cvičení poskytla vyřazený kloubový autobus. Ten tak na své poslední cestě k likvidaci perfektně posloužil pro účely cvičení, bez něhož by nebylo možné simulovat reálné podmínky zásahu v prostředku hromadné přepravy.

Cvičení se účastnila řada odborníků z řad hasičů, policie i záchranné služby. Na místo přijeli zástupci města Zlín i jejich pracovníci v oblasti krizového řízení. Získané poznatky a dokumentace cvičení budou nadále sloužit pro školení i výcvik záchranářů.





Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet