Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a zdravotníci zachránili v Psárech dělníka zavaleného ve výkopu

Ve středu 12. srpna asi dvacet minut po desáté hodině byla na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášena událost, při které došlo k zavalení dělníka při zemních pracích v obci Psáry v okrese Praha-západ. Oznamovatel uvedl, že muž je v hloubce přes dva metry a kolegové se ho snaží vyhrabat.

Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče ze stanic Jílové a Říčany, kteří vyrazili i s lezeckým družstvem a také se speciálním technickým kontejnerem s výbavou pro tento druh zásahů.

K události vyjel také řídící důstojník územního odboru Kladno, který je současně krajským garantem v oblasti pažení a stabilizace. Zároveň byl poplach vyhlášen dobrovolným jednotkám obcí Dolní Jirčany a Psáry. Zdravotnická záchranná služba kromě pozemních posádek povolala i vrtulník.

První hasiči byli na místě za sedm minut od vyhlášení poplachu. Velitel zásahu informoval, že jde o prostor na hlavním průtahu obcí, kde je budována kanalizace. Ve výkopu hlubokém necelé tři metry došlo k utržení mokré jílovité zeminy v ploše dva krát pět metrů.

Jednoho dělníka sesuv odhodil tak, že se mohl dostat ven z jámy. Druhý muž byl při příjezdu hasičů v bezvědomí částečně zavalený na dně výkopu. Hasiči ze stanice Jílové jej pomocí záchranných nosítek vyzvedli nahoru a spolupracovali se zdravotníky na oživování.

Po téměř dvaceti minutách byla resuscitace úspěšná a pacient byl přepraven na místní fotbalové hřiště k vrtulníku letecké záchranné služby, který pacienta transportoval do motolské nemocnice v Praze. Druhého dělníka s lehkým zraněním ošetřila záchranná služba na místě.

Následně velitel proved redukci zasahujících hasičů a se speciálním vybavením na pažení výkopů vyčkal na vyšetřovatele od Policie ČR pro případ potřeby spolupráce při vyšetřování, ta nebyla nutná. Hasiči se po náročném zásahu kolem polednem vrátili na své základny.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet