Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Les v prudkém svahu u Dolního Újezdu hasilo 18 jednotek, pomáhal i armádní vrtulník s bambi vakem

Tropické teploty, prudký kopec, hustý kouř, pohyb v dýchací technice a v zásahovém obleku. Tak by se dal ve zkratce popsat středeční zásah u požáru lesa u Dolního Újezdu na Lipnicku.

Ten byl na krajské informační a operační středisko nahlášený ve středu v 11.25. Hořel zde porost v prudkém svahu na ploše zhruba 300×300 metrů. Okolí bylo silně zakouřené, což ztěžovalo hasičům orientaci a pohyb ve velice nepřístupném terénu.

V průběhu hasebních prací byly z důvodu vysoké fyzické náročnosti a komplikované dopravy vody povolány jednotky ze III. stupně požárního poplachu a vrtulník s bambivakem.

Požár jsme i přes všechny obtíže po 14. hodině lokalizovali a zamezili jsme tak jeho šíření. Následně jsme vyhledávali ohniska hoření, rozkopávali jsme je a dohašovali. Využívali jsme dvou čerpacích stanovišť a vodu jsme dopravovali kyvadlově. Po 19. hodině jsme požár zlikvidovali. Na místě pak zůstala místní dobrovolná jednotka, která požářiště dozorovala.

Celkově zasahovalo 18 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Profesionální jednotky:
Lipník nad Bečvou, Hranice, Olomouc, Přerov, Brno-Lidická

Jednotky SDH:
Dolní Újezd, Veselíčko, Osek nad Bečvou, Lipník nad Bečvou, Staměřice, Velký Újezd, Týn nad Bečvou, Podhoří, Loučka, Hranice, Velká Bystřice, Radslavice, Skoky

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet