Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti 112 nevěří

V nedávné době jsem s Martinem Kavkou prováděl osvětu na jedné škole. Zajímavým zjištěním pro nás bylo, že děti o lince 112 tvrdili, že jí nevěří.Ilustrač­ní foto.

Není tomu tak dávno, co jsem s Martinem Kavkou prováděl školení na jedné pražské základní škole. Během hodiny, která byla věnována pouze požární ochraně, jsem dětem kladl otázky, spojené s ukázkou tísňových linek. Když jsem jim ukázal číslo 112 a zeptal se jich, zda vědí k čemu toto číslo slouží nebo kam se dovolají, když ho vytočí, bylo mi řečeno, že je to tísňová linka. Toto zjištění mě samozřejmě potěšilo. Nepotěšilo mě však to, co děti řekly následně. Cituji jednoho chlapce: „No ale ono to číslo nefunguje jak má, je to tam pomalejší!“ Když jsem se ho zeptal, kdo mu tuto informaci řekl, odpověděl, že to říkali v televizi. Když jsem se chlapce zeptal, zda by to číslo v případě nebezpečí volal, řekl, že ne, že mu nevěří.

A tak jsem si smutně v duchu říkal, že i přes všechno, co se je v tu chvli snažím naučit, budou mít asi značný vliv na jejich znalosti o požární ochraně masmédia a jimi mnohdy předkládané dezinformace.

Nebo se snad mýlím?
Sdílet