Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U nehody kamionu v Rychvaldu zasahovalo šest jednotek hasičů

Šest jednotek hasičů, z toho pět profesionálních, zasahovalo v úterý 20. 4. 2010 dopoledne v Rychvaldu (okres Karviná) u nehody kamionu Iveco, který se převrátil jen několik metrů od břehu zdejšího rybníka a ptačí oblasti Heřmanský stav. Hasičům se podařilo zamezit úniku nafty do rybníka. Z kabiny havarovaného vozidla vyprostili hasiči řidiče.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o nehodě ve čtvrt na devět od Policie ČR. Na místo postupně vyjelo pět jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Karviné, Bohumíně, Orlové Slezské Ostravy a Ostravy-Zábřehu a s nimi dobrovolní hasiči z Rychvaldu.

Hasiči vyprostili zraněného řidiče kamionu a předali jej rychlé záchranné službě, také zamezili úniku nafty z nádrže Iveca do vody pomocí sorbentu. Že žádné provozní kapaliny do rybníka neunikly, potvrdila na místě pracovnice odboru životního prostředí bohumínské radnice. Hasiči také skopali vrchní vrstvu zeminy mezi kamionem a rybníkem.

Další skupina hasičů se zaměřila na převrácení kamionu na kola a jeho odtažení na krajnici mimo vozovku. Ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu proto na Karvinsko přijel automobilový jeřáb a vyprošťovací speciál Mercedes Bizon. Tyto operace se hasičům povedly.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet