Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proč nemají hasiči svůj pořad!?

Jsem nespokojen s mediální prezentací práce hasičů. Proč nemají hasiči svůj pořad ve veřejnoprávní televizi?

Když občas sleduji pořad „Na stopě“ nebo pořad věnující se chybám, kterých se dopouští řidiči vozidel, tak si říkám, jak je možné, že jedna z nejoblíbenějších složek IZS nemá také svůj vlastní televizní pořad, který by například rozebíral podrobně účinky, příčiny a způsoby likvidace požárů příp. jiných mimořádných událostí.

Proč mají informace od hasičů většinou charakter jakýchsi senzačních výkřiků o tom, jak zase něco někde shořelo. Nic už se však většinou nedozvíme o tom, co bylo příčinou takového požáru apod. Samozřejmě chápu, že pro dnešní uspěchané a senzace chtivé zpravodajství se nepodaří příčinu hned dodat. Šetření přeci jen nějaký čas trvá. Trvá bohužel moc dlouho pro naše „investigativní“ žurnalisty. Ti chtějí zprávu hned a tak se někdy stane, že si příčinu prostě vymyslí nebo řeknou, slovy mluvčích, že se příčina požáru šetří. V dalších dnech se už ale o požár nikdo dále nezajímá. Takové informace podle mého názoru nemají žádnou hodnotu. Pouze jsou ukázkou toho, že něco hoří a že to hasiči umí uhasit. Možná takové zpravy mají tu hodnotu, že ukazují akceschopnost a připravenost samotných hasičů.

Jenže požární ochrana není jen o represi. Musí zde také fungovat zpětná vazba. Jestliže už něco shořelo, pak máme jedinečnou možnost lidem ukázat, kde se stala chyba a jak vypadá její důsledek se všemi mnohdy hrůznými následky.

Jaká by to byla radost, sledovat pořad o tom, jak se má správně užívat přenosný hasicí přístroj nebo jak bezpečně unikat z požárem zasažených prostor. Není určitě potřeba točit celovečerní film. Právě pořady délky reklam, by byly ideálním prostředkem pro to, jak masivně učit obyvatele správnému chování při různých mimořádných událostech. To, jak špatně je v současné době prezentována požární ochrana dávám za vinu našemu GŘ. Ono to jde – viz např. pořad Na stopě. Hasiči mají lidem co nabídnout! Tak jim to připravme a masivně nabídněme pomocí médií. My se o to můžeme pokusit zde na serveru, ale úplně sami to nezvládneme.

Autor: R.K.
Sdílet