Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Křepicích jihomoravští hasiči cvičili vyhledávání osob a zvedání těžkých břemen

Přibližně dvě desítky jihomoravských hasičů absolvovaly začátkem týdne speciální výcvik. V Křepicích stabilizovali stavební konstrukce a zachraňovali ze sutin. Do akce se zapojili také psi.

Díky vstřícnému kroku obce Křepice na Břeclavsku se mohl výcvik uskutečnit v areálu Památníku Bratislavsko-Brněnské operace poblíž obce. Hasiči-střelmistři nejprve odstřelili nevyužívaný betonový objekt určený k demolici a následně začal výcvikový program pro specializovanou skupinu hasičů, která se zabývá stabilizací konstrukcí a výkopů.

Před samotným odstřelem byly do budovy umístěny figuríny, takže došlo k jejich reálnému zavalení a zasypání. Tím se výcvik značně přiblížil reálným podmínkám zásahu.

V rámci dvoudenní akce se prvního dne účastnili také dva kynologové a předvedli hasičům svoji činnost a vysvětlili zásady při vyhledávání osob pomocí psů. Poté se instruktoři stabilizace rozdělili a na dvou stanovištích nacvičovali zajišťování staticky narušených konstrukcí a vyhledávání a vyproštění zavalených osob.

Následně se skupina přesunula do Sokolnic na vrakoviště, kde výcvik pokračoval zvedáním těžkých břemen (vlak a nákladní auto) bez pomoci jeřábu.

V rámci odborné přípravy se výcviku, coby pozorovatelé, zúčastnili i zástupci Krajského operačního a informačního střediska, které jednotky v celém kraji vysílá do terénu.

Instruktoři „Skupiny stabilizace“ jsou rozmístěni na centrálních stanicích jednotlivých územních odborů (chcete-li okresů), kde je také umístěna minimální stabilizační sada k záchraně zavalených a zasypaných osob. Jejich úkolem je školit v rámci své působnosti směny hasičů na stanicích.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet