Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičná záchranná akce na Rozkoši prověřila hasiče, policisty a vodní záchrannou službu

Krátce po 9. hodině bylo na krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje oznámeno, že se na vodní nádrži Rozkoš mezi obcemi Velká Jesenice a Spyta nachází několik kiteboardistů, kteří nejsou schopni dostat se kvůli silným poryvům větru zpět ke břehu na malé i velké nádrži. Takový byl námět prověřovacího cvičení složek IZS, které se uskutečnilo v úterý 25. srpna 2020.

Na místo události byly vyslány profesionální jednotky hasičů ze stanic Náchod a Jaroměř, JSDH Česká Skalice, vodní záchranná služba a Policie ČR z České Skalice. Všechny jednotky a složky byly vybaveny motorovými čluny a rafty.

První byla na místě vodní záchranná služba, která působí na Rozkoši v letních měsících, provedla prvotní průzkum a od zachráněné osoby zjistila, že na velké i malé nádrži jezdilo více sportovců, ovšem není jasný jejich přesný počet. Velitel zásahu rozdělil vodní plochu na jednotlivé sektory, které složky IZS prohledávaly na člunech a raftech. Celkem zachránili vodní záchranáři, policisté a hasiči z vody pět lidí a bezpečně je dopravili na břeh.

Cílem cvičení bylo ověření spolupráce všech zapojených složek IZS a jejich organizace velitelem zásahu, všechny jednotky pak prováděly veškeré činnosti spojené se zásahem na vodní hladině. Dále bylo ověřeno fungování společné komunikace mezi zasahujícími složkami a zapojení technických prostředků jednotlivých složek v rámci mimořádné události.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet