Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rožmitálu pod Třemšínem zasahovali hasiči u požáru štěpky, vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu

Informaci o obrovských plamenech a kouři vycházejícím ze zemědělského areálu „V Hoděmyšli“ v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje ve středu 26. srpna 2020 asi dvacet minut po 14. hodině.

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Příbram a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Březnice a Rožmitál pod Třemšínem. Po příjezdu na místo velitel zásahu upřesnil, že se požár vlivem velice silného větru neustále rozšiřuje a kromě veliké hromady štěpky hoří i balíky slámy.

Celková plocha požáru tak měla rozlohu fotbalového hřiště. Plameny už začaly ohrožovat i přilehlé objekty, ve kterých je ustájen skot, a také drůbežárnu.

S přibývajícím časem intenzita požáru neustále narůstala, proto velitel požádal o posily, především s velkoobjemovými cisternami. Zároveň nechal vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu, který po chvilce zvedl na třetí.

S operačním střediskem pak řešil i nasazení vrtulníku s bambi vakem, jenže to kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám nebylo možné, navíc by ani v tak silném větru nebylo účinné.

Do Rožmitálu pod Třemšínem se sjížděly na pomoc profesionální i dobrovolné sbory nejen ze Středočeského kraje, ale také z krajů Plzeňského a Jihočeského. Kromě dostatku hasební vody, která byla kyvadlově dovážena z čerpacího stanoviště u rybníku poblíž rožmitálského autobusového nádraží, bylo potřeba zajistit i zásobu náhradních lahví k dýchací technice. V 16.40 hodin tak byl dokonce vyhlášen nejvyšší, tzn. zvláštní stupeň požárního poplachu.

Požářiště bylo rozděleno na čtyři bojové úseky, protože kromě vlastního hašení se část jednotek soustředila na ochranu hospodářských budov s dobytkem a drůbeží, na které plameny už také částečně přeskočily; vlivem větru se rozšířily i do přilehlého pole.

Přivolán byl i technik rozvodných závodů, který celý areál odpojil z bezpečnostních důvodů od přívodu elektrického proudu. Z preventivních důvodů velitel požádal také o příjezd zdravotnické záchranné služby s dostatkem kyslíku, protože celý zásah probíhal v náročných klimatických podmínkách s velkým zakouřením. O pitný režim hasičů se postaral starosta Rožmitálu, který se také dostavil na místo.

Kolem 20. hodiny byl zřízen štáb velitele zásahu a současně bylo rozhodnuto o nasazení velkokapacitního čerpadla Somati, které je schopné dálkovým vedením dopravit do hasicího monitoru Ambasador 4000 litrů vody za minutu.

Zároveň byla povolána speciální těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR – rypadlo CAT 336F, UDS Tatra 815–7 a velkokapacitní cisternová stříkačka Titan CV 40 – T 815–7 10×10.1 s nádrží na 21 000 litrů vody. Díky nasazení této techniky a také ustávajícímu větru se podařilo požár dostat pod kontrolu a po třetí hodině lokalizovat.

V nočních i ranních hodinách docházelo ke střídání zasahujících jednotek, protože některé na místě pracovaly téměř nepřetržitě dvanáct hodin. V půl šesté byl požární poplach snížen na třetí stupeň a došlo k redukci sil a prostředků.

O hodinu později byla ukončena činnost velkokapacitního čerpadla Somati a monitoru Ambasador, jelikož jejich nasazení už nebylo potřeba. V dopoledních hodinách na místě zůstalo ještě asi dvacet jednotek, které dále rozebírají uskladněnou štěpku za pomoci těžké techniky a vyhledávají a dohašují skrytá ohniska.

Příčinou požáru je s největší pravděpodobností biologické samovznícení dřevěné štěpky. Škoda, kterou požár způsobil, se bude pohybovat v řádu milionů korun, protože oheň zasáhl a poničil také okolní budovy.

Zasahující jednotky

HZS Středočeského kraje: Benešov, Beroun, Dobříš, Hořovice, Kladno, Mělník, Příbram, Rakovník, Sedlčany a Slaný.

ZÚ HZS ČR: Jihlava a Zbiroh.

SDH: Bohostice, Bohutín, Březnice, Březové Hory, Dolní Hbity, Drásov, Hluboš, Hvožďany, Chrást, Kamýk nad Vltavou, Kozárovice, Milín, Nový Knín, Obecnice, Petrovice, Pňovice, Rožmitál pod Třemšínem, Solenice, Starý Rožmitál, Trhové Dušníky, Volenice, Voltuš, Vševily a Zalužany; Bělčice, Blatná a Lnáře (Jihočeský kraj); Mirovice, Mladý Smolivec, Nové Mirovice a Spálené Poříčí (Plzeňský kraj).

HZS Středočeského kraje
Sdílet