Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rekord s parními stříkačkami

O sto let zpátky se vrátili hasiči v Klatovech. Se čtyřmi parními stříkačkami z přelomu 19. a 20. století dokázali vytlačit vodu z rybníka u bývalého pivovaru přesně 1662 metry hadic až na náměstí.Ilustrač­ní foto.

Tam pak hasič držící proudnici čtyři minuty skrápěl zvědavce. Tím ustavili český rekord. Nápad se zrodil před lety v partě hasičů kolem Karla Lajpolda, která renovovala parní stříkačku z konce 19. století. „Dělali jsme na ní pět let. Teď s ní nejméně jedenáctkrát ročně jezdíme po výstavách. Na rekord jsme se dali dohromady s hasičskými jednotkami z Roztok u Jilemnice, Svojanova a Tachova, kde také mají funkční parní stříkačky,“ vysvětlil Lajpold. Historické stroje stály asi 400 metrů od sebe. Přesně ve 14 hodin obsluhy zapálily dřevo pod každým z kotlů a další hasiči propojili desítky hadic. Obsluhy strojů v dobových bílých uniformách každou chvíli někde něco mazaly, chvílemi mizely v oblacích kouře a páry.

Přímo z rybníka čerpali vodu hasiči z Roztok u Jilemnice, strojem z roku 1907. „Už nám poslali vodu. Jedeme, jedeme,“ radovala se na úpatí kopce pod náměstím obsluha ze Svojanova na Svitavsku. Velitel trubkou okamžitě předává signál, na kontrolu přijíždí spojka. Jsou to hasiči ze Kdyně na Domažlicku ve veteránu z 20. let minulého století.

Hadice směřující do kopce se plní vodou. Po dalších čtyřech stovkách metrů na vodu čekají Tachovští s nejmladší stříkačkou z roku 1912. „Od zatopení jsme schopni čerpat vodu asi za 10 minut. Ale naši předkové to měli výborně vymyšlené. Kotelník měl v kotli připravené a když vyjížděli, zatopil. Je tam udělaný náběh vzduchu, který cestou podporoval hoření v kotli. Když přijeli na místo, kotel byl roztopený a hned mohli začít hasit,“ vysvětlil strojník tachovské stříkačky Martin Volka. Pod kotlem se topí dřevem a kovářským uhlím. V sobotu byly u každé stříkačky ještě dvě kádě s vodou. „Musíme pořád topit, aby byl dostatek páry. Kdyby dodávali z předchozí stříkačky málo vody, mohli bychom kotel uvařit. Takhle vezmeme vodu z kádě,“ vysvětlil Volka.

Klatovští svůj technický klenot získaný z Prahy v roce 1892 měli nejblíže náměstí. „Máme malé problémy, nestačí nám dodávat vodu. Je potíž s jedním strojem, vychladl jim kotel. Musíme počkat. Přitom už chybělo vytlačit vodu jen o pár metrů dál. Ale určitě se to povede. Aby byl rekord platný, voda musí na náměstí stříkat aspoň minutu,“ vysvětlil organizátor akce Lajpold. Přitom neustále pozoroval stříkačku i hadici, kterou měla přitéct voda od Tachovských. Stroj zná do posledního šroubku. „Všechny náhradní díly si vyrábíme sami, žádná dokumentace už neexistuje. Třeba v naší pumpě je šestnáct druhů per. To jsme dělali snad na šestkrát,“ vysvětluje.

Hadice přivádějící vodu k jejich stroji se nadouvá proudem vody. Stříkačka začíná přečerpávat vodu do posledního úseku. Po několika minutách voda urazí v hadicích poslední asi čtyři stovky metrů a hasič na náměstí zkrápí zvědavce. Rekord byl ustaven 75 minut od rozhoření plamenů pod kotlem.
Sdílet