Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragický výbuch a požár garáže v obci Hluk

Dne 22. 4. 2010 v 17:33 hod. byli hasiči informováni o výbuchu a požáru garáže v Hluku. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hluku a Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k tragickému výbuchu a požáru v garáži u rodinného domu.

Podle majitelů rodinného domu se nejdříve ozvaly dva výbuchy ze dvora. Když vyběhli ven, tak uviděli zborcenou garáž a požár. Plameny se snažili hasit pomocí zahradní hadice, což bylo ale málo účinné.

Z hasičů dorazila jako první místní dobrovolná jednotka, které se podařilo rychle natáhnout do dvora rodinného domu vodní vedení. Následoval příjezd profesionálů, kteří se ujali velení a zásahu. Jedna část hasičů bojovala s plameny, další se soustředila na průzkum a průnik do sutin. Od prvních chvil jsme měli informaci, že uvnitř garáže je mladý pětadvacetile­tý muž.

Po asi deseti minutách pátrání skutečně hasiči nalezli zavalené tělo, které se snažili vyprostit. Po uhašení požáru na místo mohl vstoupit lékař, který už muži nedokázal pomoct a prohlásil ho za mrtvého. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na další sousední objekty a rodinný dům.

Při výbuchu došlo k takřka totální destrukci celé garáže, které se probořila střecha, nosné konstrukci i zdivo z tvárnic. Tlaková vlna poškodila skleněné výplně oken s dveří domu. Při zásahu hasiči vynesli z garáže tlakovou nádobu na plyn a nalezli také svařovací soupravu.

Rodina utrpěla značný psychický šok a velitel zásahu nechal na místo vyslat psycholožku HZS Zlínského kraje. Po jejím dojezdu byla pozůstalým poskytnuta odborná péče.

Na místo výbuchu a požáru se sjeli vyšetřovatelé hasičů i policie, aby zjistili příčinu této tragédie. Muž byl znám jako amatérský hledač válečných kovových pozůstatků a munice. Zároveň byly v garáži plynové lahve a samostatný plynový přívod. Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

V 19:30 hasiči začali s odklízením části sutin a zřícených konstrukcí garáže. Z možných obav o přítomnost dalších výbušnin a munice požádali hasiči policii o vyslání pyrotechnika. Vyproštěno bylo tělo mrtvého muže.

Ve 20_30 práce na místě byly přerušeny a budou pokračovat v pátek ráno, kdy se očekává příjezd pyrotechnika.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet